עיסוי תינוקות
הצורך במגע טבוע בכל אדם מלידה, כמו הצורך שלו בחמצן ובמזון. מגע עם הזולת מאפשר לנו לחוש בקיום גופנו שלנו, הוא מהווה את כמיהתנו לקשר אינטימי עם הזולת ולתחושת השתייכות.
סדנת עיסוי תינוקות נועדה ללמד הורים צעירים כיצד לעסות ולגעת בתינוקותיהם להנאת שני הצדדים.
אבל לא רק תינוקות נהנים מליטוף ומגע, גם ילדים אוהבים שמחבקים אותם, בני נוער מחפשים את זהותם העצמית באמצעות מגע פיזי זה עם זה, זוגות רומנטיים (בכל גיל...) מרבים להתגפף ולגעת וכמובן גם מבוגרים זקוקים למגע, קרבה וחום, שהרי חיבוק טוב מעניק תחושת אושר ורווחה, יותר מאשר אלף מילים או מעשים אחרים יכולים להביע.
עיסוי תינוקות מגיל צעיר של התינוק חשוב ביותר ויש לו כמה סיבות חשובות: יצירת וחיזוק קשר הורה-ילד משולב בהנאה, הגדרת גבולות גופו של התינוק, חיזוק המערכת החיסונית שלו, הפגת כאבי בטן בשל הצטברות גזים, עצירויות ושלשולים, חיזוק טונוס השרירים, הרגעה לקראת שינה או לחילופין המרצה לקראת פעילות, חיזוק המודעות והבטחון העצמי, השפעה חיובית על התפתחותם המילולית והשכלית של תינוקות.
מומלץ להתחיל להשתתף בסדנאות עיסוי תינוקות לא לפני גיל 5-6 שבועות (פשוט משום שלפני כן התינוק עדיין ישנוני במשך רוב הזמן ומן הסתם פחות משתף פעולה) ולא לאחר הגיעו לגיל זחילה (משום שאז יהיה קשה לאחוז בו, לפני ההורה המתרגל עיסוי תינוקות)
הנה כמה עקרונות בסיסיים לשם עיסוי תינוקות נכון, מהנה ויעיל:
כדאי לבחור עיתוי מתאים לעיסוי, כאשר המעסה רגוע ופנוי למלאכת העיסוי ונמצא בתנוחה שנוחה גם לו.
בזמן עיסוי התינוק, כדאי ליצור עימו קשר עין ולהתייחס אל תגובותיו, שכן מהן ניתן ללמוד על ההעדפות שלו, איזה איברים של גופו בעלי רגישות כזאת או אחרת וכו`.
רצוי וכדאי להשמיע מוסיקה מרגיעה ונעימה, או אפילו לשיר או לדבר עם התינוק במהלך העיסוי.
מומלץ להשכיב את התינוק על מצע קשה, למשל שטיח או משטח החתלה, כאשר טמפרטורת החדר היא כ-24 מעלות.
עיסוי תינוקות נעשה עם שמן עדין כמו שמן העשוי מזרעי ענבים או שמן שקדים, או תערובת של שמנים המיוחדת למטרה זו.
מה לא עושים בזמן עיסוי תינוקות:
לא מעסים תינוקות כשהם או אנחנו לא רוצים, לא מעסים אותם לאחר שסיימו לאכול, בשום מקרה אין לוחצים על הקרקפת ולא מעסים לתינוק את עמוד השדרה או את פיקות הברכיים.
עיסוי תינוקות מתחיל בבקשת רשות מהתינוק לעסות אותו והוא מסתיים באמירת "תודה", שהרי גופו של התינוק הוא שלו וללא הסכמתו, לא נעסה אותו כלל.
לסיכום - מגע נוסך בתינוק תחושת הנאה, מפיג בדידות ופחדים, פותח דלתות לתחושות ולרגשות, בונה יכולת הערכה עצמית, מרפה מתחים ומעניק תחושת בטחון.
מומלץ גם לאמא וגם לאבא לתינוקות, ללמוד את יסודות עיסוי תינוקות, לתרגל את מלאכת העיסוי הפשוטה למדי ולהשקיע בכך דקות אחדות מדי יום לשם ההנאה המשותפת. נסו, עשו ועסו.
מאמר עיסוי תינוקות מפורסם כאן באדיבות מרכז אמא אדמה – המרכז להריון, לידה והורות.
אהבתם?