ליווי התפתחותי אצל ילדים
מרגע שנולד לנו ילד אנו עוקבים אחרי התפתחותו: האם הוא ישן מספיק? האם הוא עולה במשקל? האם הוא מתיישב – זוחל - עומד - הולך בזמן? התפתחות הילד מעידה על סדר ידוע מראש של משימות פיזיות ופסיכולוגיות עמן מתמודד הילד בכל אחד מהגילאים.
איך נדע האם הוא עונה באמת על הציפיות הנדרשות מילד בגילו? מי הם השותפים שלנו למעקב ולליווי התפתחותי של ילדנו? ומה הן הדרכים המקובלות לקבל שותפות זאת באופן שיקדם אותנו ואת התפתחותם – במאמר שלפניכם
התפתחות תקינה לאורך כל הדרך
מרגע היוולדו מלווה תינוקנו על ידי צוות רפואי המוסמך לבדוק את תקינות התפתחותו ולכוון אותנו לטיפול נכון במידת הצורך.
הציפיות ההתפתחותיות, ההשגחה והגופים המעורבים במעקב אחרי הילד משתנים בהתאם לגילו: בינקות נעקוב אחרי עלייה במשקל,
מאוחר יותר אחר הקצב שבו הוא שולח יד לחפצים, מתהפך, מתיישב, נעמד והולך.
בגילאי שנתיים-שלוש כולל הליווי ההתפתחותי מעקב אחר הדיבור ויצירת קשר עם הסביבה ובגילאי חמש והלאה אחר היכולת לזהות אותיות ולפתור תרגילי חשבון פשוטים.
כבר בתקופה הראשונה לחייו, אמור התינוק לבקר בטיפת חלב שבהן מלוות אחיות המוסמכות בליווי התפתחותי מהינקות ועד העלייה לכיתה א`.
תדירות הביקורים בטיפת חלב יורדת ככל שהילד גדל.
בשנים הראשונות המכון להתפתחות הילד מוסמך לעקוב אחר התפתחות הילד בתחומים השונים: מוטורית, רגשית, שפתית וחברתית, לפי הציפיות המותאמות לכל גיל.
קיימים היום חוגים אינספור שבהם לצד הנאה מקבלים ההורים כלים לליווי התפתחותי.
הורים יכולים היום לפתוח את פנקס השיקים ולבלות זמן איכות עם ילדם בחוגי בייבי יוגה, פלדנקרייז לילדים, חוגי תנועה ומוזיקה למיניהם הם רק חלק קטן מההיצע שבו הורים יכולים לקבל פידבק, וטיפים לגבי התפתחותו התקינה של תינוקם.
פתיחות לדעות נוספות
כהורים, אנו מכירים את ילדנו בצורה המעמיקה ביותר, את תחומי החוזק כמו גם את התחומים שבהם הוא זקוק לשיפור. יחד עם זאת, לא תמיד אנו מצליחים להתייחס אל הנתונים של ילדנו בצורה אובייקטיבית ונקייה מרגשות. לכן חשובה מאד הדעה הנוספת של המטפלת שנמצאת איתו בינקותו, הגננת והמורה בהמשך. אותם אנשים שרואים, שנמצאים עם הילד שלנו שעות רבות וצופים בו בזמן המשחק ובעת שהתרחשויות מוטוריות, חברתיות ואחרות יוצאות אל הפועל. יש הרבה תגובות שילדים מגיבים כשאנחנו לא בסביבתם, אנו יכולים ללמוד הרבה מאותם אנשים שנמצאים עם הילדים שלנו. לכן – כדאי להיפתח למה שהם אומרים ולבוא מעמדה סומכת ובוטחת.
התמודדות עם הקושי
עוד הרבה לפני שנולד לנו ילדנו, נבנתה הפנטזיה כי לילדנו לא תהיה שום בעיה. אנו נהיה הורים אחרים ונעשה את הדברים בצורה הטובה ביותר, כך שילדנו יגדל להיות ילד מאושר, ללא תסכולים, ללא "שריטות" ובטח שללא כישלונות. בתהליך ההורות, אנו חווים מדי יום את התנפצות הפנטזיה ומבינים כי חלומות לחוד ומציאות לחוד.
הילדים, ממש כמונו, חווים אכזבות, כישלונות וקשיים בהתמודדויות שונות בחיים.
לחלק מההורים עדיין מאד קשה לקבל שלילדם יש איזושהי בעיה שצריך לטפל בה.
ברגע שנבין כי זהו תחום שעלינו לחזק בילד שלנו ונתייחס לתהליך בגישה חיובית, נוכל להתפנות לתמיכה ולחיזוק של הילד שלנו מהר יותר.
אם נשכיל לגשת לגורם שיאבחן ויפנה אותנו לטיפול, נוכל באמצעות מספר שיקים להבטיח כי הילד ייתחזק ויישר קו בתחומים שבהם הוא מתקשה.
איתור קשיים לפני כיתה א`
עם הגעתו של הילד למערכת בית ספרית הוא נדרש לעמוד בציפיות כיתתיות ומערכתיות אחרות ממה שנדרש עד כה.
לצערנו, ברוב המערכות הבית ספריות, הישגי הילדים נמדדים בכלים מספריים ולשוניים וכבר מכיתה א` התחרותיות גדולה.
ככל שנאתר את הקושי מוקדם יותר, נגדיל את הסיכוי של ילדנו להגיע לבית הספר כשהוא וגם אנחנו מודעים לנקודות החוזק לעומת התחומים בהם הוא זקוק לתמיכה ולמעקב.
מרגע כניסתו לבית הספר, עליו לעמוד בדרישות לימודיות הכוללות קריאה, כתיבה, הכנת שיעורי בית בעצמו, חשיבה חשבונית ולקיחת אחריות על המשימות הניצבות בדרכו.
אנו כמובן נעמוד לרשותו תמיד בהכוונה ולימוד של תחומים אלו, אך ההתמודדות בכיתה ובחיים בכלל היא שלו.
אהבתם?