רכיבה על סוסים
אנשים רבים חולמים ללמוד לרכב על סוסים. הסוס נחשב לחיה אגדית ומיוחדת והוא מופיע הרבה פעמים כיצור מיתי כדוגמת החד קרן, בסיפורים (האביר שרוכב על הסוס הלבן), בסרטים ובספרים (כמו דון קישוט). עלות אחזקת סוס פרטי יכולה להיות גבוהה מאד אבל כיום יש מסגרות שונות של חוות לרכיבה על סוסים בהם תוכלו להתנסות בספורט. חלק מהן מציעות טיולים וקייטנות לילדים החל מגיל שבע וחלקן מטפלות באוכלוסיות שונות באמצעות הסוסים ובכך תורמות לשיפור חייהם.
קשר בין חיה לאדם
כל מי שמגדל חיה יוכל להעיד עד כמה החיה תרמה לחייו. הקשר בין האדם לחיה הוא קשר לא מילולי שמסתמך על טיפול, הבנה וחום. האדם מטפח את החיה והחיה מקבלת את בעליה כמטפל שלה ומחזירה לו אהבה. קשר בין חיה לאדם יכול לעזור לאדם מסוגר, שמתקשה ביצירת יחסים עם סביבתו לפרוץ את המחסומים שבהם נעל את עצמו ושחוסמים אותו ולהפוך לאדם פתוח יותר וחברותי יותר. למעשה הרכיבה משולה גם היא לחופש ולפריצה: התחושה הנפלאה לשבת על גב החיה, לפתוח את השערים והמנעולים, ולצאת יחד לטבע.
לפתח אחריות
טיפול בסוס ורכיבה עליו יכולים לפתח אצל האדם הרוכב יחס של אחריות. הילד מתנסה בתחושת עצמאות כאשר מלמדים אותו לשלוט על החיה ולהנהיג אותה במסלול. הילד מקבל אחריות על גופו שלו וכן על גופה של החיה, שמועצמת כאשר הוא מסייע ברחיצה שלה או מאכיל אותה. תרפיה באמצעות חיות יכולה להקנות ביטחון עצמי וגאווה לא רק לילדים, אלא גם למבוגרים. זו הסיבה שמשתמשים בה גם במקרה של שיקום אסירים ומכורים לסמים. לעיתים קרובות ילדים ומבוגרים הסובלים מבעיות כאלו או אחרות מרגישים שאיבדו את השליטה על חייהם או שמעולם לא הייתה להם שליטה כזו והרכיבה מאפשרת להם לחוש הגשמה עצמית בפעם הראשונה בחייהם.
התאמה למטופל
לרכיבה על סוסים יכולות להיות השלכות חיוביות על כל מטופל, בהתאם לבעיה ממנה הוא סובל. מטופל עם בעיה של קשב וריכוז ילמד באמצעות הרכיבה להתמקד, מטופל שיש לו בעיה ביצירת קשר מילולי עם הסביבה שלו, למשל במקרה של חירשות או גמגום, יוכל ליצור קשר מיוחד עם החיה שמתבסס על מגע ידיים ולא על תקשורת ורבאלית. אם אתם סובלים מלחצים, מתקשים להירדם ולא לחשוב על טרדות היום יום, מומלץ לכם להירשם לחוות סוסים ולרכב מעט בכל סוף שבוע, שכן הרכיבה ידועה בתכונות המרגיעות שלה. בנוסף, אנשים שמתקשים לשלוט על גופם עקב נכות למשל, יוכלו להפעיל את גופם וללמוד עליו דרך ההכוונה של הסוס.
מיומנויות חברתיות
הרכיבה משפיעה על עולמו של הרוכב גם מעבר לחוות הסוסים. הרכיבה מלמדת את הרוכב כיצד להתייחס לרוכבים האחרים, כיצד לתת להם מקום וכיצד להנהיג במקרה של רכיבה בשיירה. הרוכב לומד שגם אם הוא נבהל עקב התנהגות פתאומית של הסוס, או נופל, הוא תמיד יכול לעלות על הסוס שלו בחזרה. מכאן יוכל המטופל להשליך על חייו ולהבין שגם מכישלונות אפשר לצמוח, להתפתח ולהמשיך הלאה.
המגע עם החיות והתבוננות בהן בסביבת הגידול שלהן, יכולה ללמד את הילדים על החשיבות בשמירה על הסביבה. חלק ממסלולי הרכיבה נעשים מחוץ לחוות בחיק הטבע, והילד לומד להכיר את נופי הארץ דרך פעילות חווייתית. הרכיבה, פעמים רבות, לא נתפסת אצל הילד כפעילות טיפולית או חינוכית אלא ככיף. מיותר לציין שילדים המבקשים להתמחות ברכיבה כענף ספורטיבי יקבלו את כל ההטבות הנלוות להצטיינות בספורט כמו התמדה, משמעת, קבלת הפסד, פיתוח הישגיות ועוד.
להתגבר על הפחדים
רבים מאיתנו שואפים ללמוד לרכב על סוסים אבל חוששים מנפילה או מתרכזים בעלות הגבוהה. כיום ניתן לרכב על סוסים במקומות רבים ברחבי הארץ ובעלויות משתנות כך שתוכלו למצוא את המקום המתאים לכם בשעות הנוחות לכם. אם אתם חוששים מנפילה, תוכלו להיעזר בפעמים הראשונות בהדרכה צמודה של מאמן או של מלווה. אם רכיבה על סוסים בוערת בעצמותיכם, אל תוותרו לעצמכם. כדאי להתגבר על הפחדים ולצאת לדרך, אם תעשו זאת ללא ספק תרגישו סיפוק ותהיו גאים בעצמכם.
כי כשרואים את החיה הגאה והיפה הזו בתוך האורווה, אוכלת בלעיסות גדולות ומביטה בנו בעינים עזות, כמעט תמיד מתחשק ללטף אותה, להריח אותה ובעיקר לעלות על גבה. ואז כבר אפשר לפתוח את המנעולים של המכלאה ולרכב אל השקיעה.
אהבתם?