לא חייבים לסבול כדי להיות בכושר.
איך להימנע מפציעות כשעושים כושר?
מהו כושר?
לעשות כושר
או שיפור היכולת מול גיוס כוח הרצון
כושר הוא יכולת לעשות פעולה [לרוץ, לקום, לדחוף, למשוך, להרים משהו כבד]. כשאנו עושים כושר מטרתנו היא להרחיב את גבולות הביצוע. כדאי להבחין בין 2 אופני פעולה:
1. שיפור היכולת
2. גיוס כוח רצון ואימון להפעלת מאמצים.
שני אופני הפעולה משיגים אותה מטרה. כאשר היכולת משתפרת פוחת הצורך בגיוס כוח הרצון. לומדים לכוון את הכוח בדרך יעילה, עם כוח מופחת, מודרג ומכוון היטב. זה נעשה על ידי חשיבה ושיפור הדימוי של הפעולה.
בדרך השנייה, כשמפעילים את כוח הרצון עלול להיגרם נזק בגלל המאמצים הנלווים לרצון. בזמן גיוס כוח הרצון משתמשים בכוח רב המופנה לכיוונים רבים. מאמץ הוא כוח שאינו הופך לתנועה. הוא אינו הולך לאיבוד אלא משמש להרס המפרקים והשרירים. אנרגיה שאינה הופכת לתנועה הופכת לחום בתוך מנגנון הביצוע [שלד, שרירים] ומחוללת בו נזקים.
יש הבדל בין מאמץ מיותר הנובע מכוח רצון לבין הפעלת כוח מכוון לפעולה מול התנגדות או עם עומס.
איך נבחין בין שני אופנים אלו?
כדי ללמוד להבחין דרושים זמן, קשב והבחנה. מי שאינו מרגיש אינו יכול לחוש בהבדלים בין פעולה אחת לאחרת. כדי לחדד את הרגישות יש להקטין את המאמץ. עם הקטנת המאמץ לומדים להקשיב תוך כדי ביצוע התרגיל ולשנות תוך כדי כך את מה שנחוץ. לומדים לחשוב בזמן שעושים ולעשות בזמן שחושבים. זוהי המהות של שיעורי
פלדנקרייז.
מתחום המכונאות אנו יודעים כי מכונה יעילה היא משומנת, כל חלקיה מותאמים זה לזה שפרקיה משומנים ואין חול ולכלוך בחלקים המתחככים שבה כל הדלק הופך לאנרגיה ללא בזבוז ואין תנועות סרק. בשיעורי פלדנקרייז אדם לומד להיפטר מהרגלים של גיוס מאמצים מיותרים המפריעים לפעולה ומנוגדים לה.
בחינוך שלנו יש דגש רב על השגת מטרות כמעט בכל מחיר, מבלי לשים לב לכמות המאמצים הלא נחוצים והלא מאורגנים. תחרותיות והישגיות מעוורות אותנו מלראות שאנו מגייסים חלקים מגופנו גם את אלו שאינם נחוצים לפעולה, או אף מפריעים לה. הרבה פעמים אנו עושים פעולה והיפוכה באותו זמן. כך הרצון החזק מכסה על חוסר יכולת פנימית. מטרתנו בשיטת פלדנקרייז היא ל"נקות" את הפעולה מהמאמצים הסותרים.
המאמצים המיותרים גורמים עם השנים לשינויים בשלד ובמפרקים, לכאבים במקומות שונים בגוף, לעיתים ללא הסבר נראה לעין. לעיתים ההסבר הוא "הגיל" "ההזדקנות" "המזרון" ועוד.
דוגמה: ברצוני להושיט את היד לתקרה כדי להחליף נורה, אני מאריכה את היד כלפי מעלה. היכן אני מפעילה מאמץ? היכן המאמץ לא מגיע לפעולה ומתבזבז? אילו חלקים נוספים של גופי אוכל לגייס לעזרתי? מה גורם לכאב? למאמץ מיותר?
התשובה נמצאת בכל הגוף ובקשר אל היד, בשיתוף הצלעות, השכמה, עמוד השדרה, האגן וכפות הרגליים.