הסבר על בעייתיות השמירה על כיוון הפסנתר והבאת 5 גורמים עיקריים ליצירת הבעיה. כמו כן מובאות המצלות מעשיות לעזור לך לחסוך בהוצאות מיותרות בנושא.
מדריך שימושי לבעלי פסנתרים
קונים פסנתר חדש או משומש, החנות מבטיחה שהפסנתר מכוון. לידיעתך אחרי מעבר כלשהו הכרוך בהסעת הכלי, יש לכוון את הפסנתר מחדש. עצם העברתו מחלל של חנות או של חדר אחר אל מקום חדש גורם לירידה בכיוון. ומה לאחר השימוש ? כל כמה זמן יש לכוון פסנתר בשימוש רגיל? האם הפסנתרים שומרים על כיוונם כל הזמן?
והינה מקרה אחר, כבר יש לך פסנתר בבית ובאותה שנה או שנה הקודמת המכוון טיפל בו אבל אתה או מישהו אחר מבחין שמשהו לא מצלצל בסדר כשאתה או ילדיך מנגנים. הפסנתר לא מכוון, יאמר לך המורה לנגינה.
מה קרה? מדוע הפסנתר יוצא מהכיוון?
ראשית חשוב להבין שכאשר מכוונים פסנתר ( למען ידע כללי, במידה ותשתתף בחידון כלשהו, הכיוון נעשה ע"פ רמת התדר הנהוג והוא לפי הצליל לח = 440 רטטים בשנייה) קיים לחץ עצום על הפסנתר מכיוון שישנם לא פחות מ-230 מיתרים. לחץ זה של כל המיתרים יחד שווה ל - 18עד 20 טונות !!!
נמנה מספר גורמים לתופעה אי עמידה של הכיוון:
1 – הלחות היא גורם מספר 1 לירידת בכיוון. שינויי האקלים בהם קיימת יחסיות הלחות משפיעים במשך שנה שלמה, כל שנה מחדש.
הבה נתבונן פנימה במבנה המכאני של הפסנתר. מבלי להיכנס לפרטים, ישנה תיבת תהודה עשויה מעץ, קלידים מחוברים למנגנון מוטות שבקצהו פטישון מרופד בְּלֵבֵד המקיש על המיתרים. המיתרים האלה מתוחים מעל לוח התהודה עשוי מעץ. כל מיתר מלופף בחוזקה עם בורג שבתורו נעוץ הוא בתוך מוט מעץ שגם הוא מותקן על הדופן האחורי של תיבת התהודה. דופן זה מהווה את לוח התהודה של הפסנתר.
כפי שאתם יודעים כאשר העץ סופג לחות הוא מתפשט. לוח התהודה שנושא 230 מיתרים מתקמר לעברם וכך מגביר את הלחץ על המיתרים. הכיוון אינו מחזיק מעמד ומשתנה בהתאם. מדוע?
זוהי תופעה אקוסטית פשוטה. מיתר ארוך מפיק צלילים נמוכים יותר ומיתר קצר מפיק צלילים גבוהים יותר. אם שינוי צפיפות העץ של לוח התהודה (הלוח האקוסטי) ההברגה של המתרים מתרופפת והמיתרים נהיים קצרים יותר. הכיוון של הפסנתר עולה.
כאשר האוויר יבש בימות הקיץ או בעת חימום יתר של החדר במשך החורף, לוח התהודה מתייבש גם הוא. הוא מתכווץ ומושך אליו את המיתרים. והינה שוב קיים שינוי בכיוון הכלי.
2 – טמפרטורה. לשינויים במעלות החום שבחדר בו נמצא הפסנתר השפעה נוספת עליו. אין השפעתה גדולה כפי שיש ללחות, בכל זאת ביחד מהווים גורם השפעה חזק לשינוי בכיוון הכלי.
3 - מתיחת המיתרים. במיוחד אם הפסנתר חדש או משופץ עם מיתרים חדשים, יש להם נטייה להימתח יתר בעת לחץ כפי שצינתי לעיל. לכן, פסנתר חדש צורך כיוונים לעתים תקופות יותר מאשר פסנתר ישן. אותו דין לגבי פסנתר שלא כיוונו אותו/לא ניגנו עליו מספר שנים. המיתרים שבמשך זמן רב "נחו" עליהם "להסתגל" מחדש למתח של הכיוון. על כן, במקרים האלה, המכוון לא ימתח אותם עד לתדר המקובל, על מנת לא לשבור את המיתרים או את הברגים או את המוט לתוכו מותקנים. עליו לחזור על אותה פעולה לפחות פעמיים בשנה הראשונה לאחר ההפסקה.
4 - פסנתרים במיוחד ישנים או בפסנתרים שנחשפו ליובש קיצוני קיימת תופעה בעקבותה עשויים הם לא לשמור על הכיוון.
בעת היובש, כזכור, מוט זה העשוי מעץ מתייבש ומתקמר והחורים בהם הברגים נעוצים נפערים לרווחה. במקרה זה הברגים מחליקים החוצה. המיתר רופף. פסנתר כזה יצא מהר מאוד מהכיוון. יש להחליף את הברגים לרחבים יותר שיתאימו לגודל החורים. ולעתים מחליפים את כל המוט על מנת להחזיר את הפסנתר למצב טוב.
5 – כמובן לגורם של שימוש רב בכלי השפעה על הכיוון. מדובר על הכלים שבידיהם של פסנתרנים מקצועיים שיש להם מכוון צמוד בעת תקופת הקונצרטים ובתקופה האחרת עדיין מכוונים את הכלי מספר פעמים בשנה. גם מורים לפסנתר מכוונים לפחות פעמיים בשנה את הכלי. יחד עם זאת, שימוש יתר בכלי אינו מהווה נזק באותה מידה כמו שהנזק הנגרם על ידי הלחות. פסנתר בנוי במקורו לשימוש כבד. זהו תפקידו לנגן עליו הרבה ככל האפשר.
המלצות.
הדבר הטוב ביותר להתקין מד חום וברומטר בחדר בו נמצא פסנתר. לבדוק במשך כל העונות את הגובה הרצוי של גורמים מזיקים אלה. להלן מספר עצות מבינת "אל תעשה" מוחלטים לגבי שימור הכלי:
- אל תעמיד את הפסנתר ליד קירות חיצוניים של בית
- אל תעמיד את הפסנתר ליד פתח קבוע
- אל תעמיד את הפסנתר בין שני פתחים שעלולים ליצור רוח בעת פתיחתם.
- אל תעמיד את הפסנתר ליד מקור חום כלשהו.
- אם את החדר בו נמצא הכלי נוהגם בעת חורף לחממו יתר על המידה, יש להניח בחדר זה מכשיר שיוצר לחות. כמובן לא להעמיד מכשיר זה לא לכיוון הפסנתר ולא לידו.
- דאגו לכוון את הפסנתר לפחות פעם אחת בשנה מדי שנה ע"י מכוון מוסמך. אל תתביישו לבקש תעודות הסמכה או לפחות המלצות מאדם המבין בנושא. בכל חנות בעלת מוניטין למכירת פסנתרים יש להם רשימה של מכוונים שהחנות עובדת אתם. כדאי לסמוך עליהם.
עלי לציין שנתקלתי בתופעה שבעל חנות למכירת פסנתרים הוא גם מכוון. המלצתי היא לאפשר לו לכוון את הפסנתר ממנו קניתם את הכלי אם כבר המכירה נעשתה. אבל, להביא מומחה אחר ולהשוות דעות עוד טרם קניתם את הכלי ובמיוחד בכיוון השני והלאה בביתכם. מכוון טוב יוכל לתת לכם עצות נוספות מתאימות לכלי הספציפי שלכם ולתנאיי העמדתו בחדר.
מקווה ששורות אלה עזרו לכם במקצת לתת כיווני מחשבה על מה מצבו של הפסנתר שרכשתם.
תיהנו ממנו ונגנו עליו.
אני לרשותכם.
מלמדת בשיטה "יצירתיות ליד הקלידים" . MPI- MY PIANO AND I
דנה מלחינה
ומורה לפסנתר, הדורת אמונה שלימוד נגינה צריך לבוא מפנימיותו של התלמיד בלבד. היא מכוונת ומדרבנת לפיתוח הכושר היצירתי כיסוד ללימוד השפה המוסיקלית לצד לימוד נגינת פסנתר באופן שיטתי ומדורג. היא משתמשת גם באמצעים של תוכנות מוסיקליות ממוחשבות, מקלדות אלקטרוניות, ידע וניסיון רב מעל 25 שנה.
תגובות על הכתבה מתקבלות בברכה:
kol-or@live.com