כמה מילים על דימוי גוף, דימוי עצמי והקשר שביניהם
קיימת זיקת גומלין בין הדימוי העצמי הכולל לבין דימוי הגוף. דימוי הגוף מסייע לעיצובו של הדימוי העצמי, בעוד שהדימוי העצמי הכולל משפיע על הדרך בה אנו חווים את גופנו.
קיימים מודלים הרואים בדימוי העצמי מושג המתפתח מתוך משוב חברתי, ואילו מצד שני קיימות גישות המדגישות נתונים מולדים. בכל-אופן, קיימת הסכמה כי לדימוי הגוף יש מרכיב חשוב בדפוס ההתפתחות של הדימוי העצמי הכללי.
מושג העצמי הוא בסיסי בכל תיאוריה המתארת את התפתחות האישיות ומתייחס לתפיסותיו הספציפיות של כל אדם את התנהגותו ואת התכונות המאפיינות אותו.
מחקר שנעשה בשנת 1965 מצא קשר בין דירוג הפרט את הערך העצמי שלו לבין נטייתו להצהיר כי גם שאר בני-האדם חושבים עליו טובות. סטייה ממה שנחווה כנורמטיבי מבחינת המראה, גורמת לחוסר שביעות רצון מהגוף, ובהמשך, להשפעה שלילית על תפיסת ה"עצמי" ככלל.
היחס לגוף כולל גם מרכיב התנהגותי: עמדות חיוביות כלפי הגוף קשורות
לביטחון עצמי ולמיומנויות חברתיות. עמדות שליליות כלפי הגוף קשורות לנסיגה חברתית, ביישנות ולבישת בגדים גדולים.
להופעה הפיזית משקל רב ביצירת רושם בכלל ויצירת רושם ראשוני בפרט. חשוב לציין כי לרושם ראשוני יש השפעה לטווח ארוך על חשיבה והתנהגות חברתית. לפיכך – להופעה חיצונית משקל רב בחיינו החברתיים ובכלל. מחקרים רבים שנעשו גילו לאטרקטיביות החיצונית יש השפעה על הסיכוי למצוא בן/בת-זוג, עבודה, קידום בעבודה, מעגלים חברתיים ועוד.
לשמחתנו, אנו יכולים לשנות את דימוי הגוף שלנו ובעקבותיו – את הדימוי העצמי שלנו:
דיאטות מאוזנות, פיתוח המודעות האישית והתמקדות בחוזקות, ספורט וכמובן – לבישת בגדים שיבליטו את החלקים היפים בגופנו. כל אלה יכולים להפוך כל אחד לבעל תחושה עצמית משופרת, דימוי גוף ודימוי עצמי חיוביים ובעקבותיהם – להשפעה על תפיסת הסביבה אותנו.
סדנת "נסיכות" אותה יצרנו, אני ודפנה לוי, שהיא מאמנת לאורח חיים בריא ולתזונה מאוזנת, נותנת מענה לכל אחת מנקודות אלה.