עידן השפע לא פוסח גם על התינוקות שלנו, ההיצע אדיר, החנויות שופעות, הכול כל-כך צבעוני, מרשרש ומושך ונאמר לנו שכל צעצוע הכרחי להתפתחות הרך הנולד ואי אפשר בלעדיו!
אז זהו, שאפשר.
בקלות אפשר להכין בעצמנו בבית, צעצועים יפים ובטוחים המותאמים לשלב ההתפתחותי של התינוק שלנו, מחומרים פשוטים ונגישים.
מזל טוב! נולדה לכם תינוקת מקסימה! זכיתם לתינוק מתוק!
עם הלידה והשמחה הגיע גם מבול של מתנות - צעצועים התפתחותיים, משטחי "אוניברסיטה", מוביילים אינטראקטיביים, מראות תלויות ועוד ועוד. עידן השפע לא פוסח גם על התינוקות שלנו, ההיצע אדיר, החנויות שופעות, הכול כל-כך צבעוני, מרשרש ומושך ונאמר לנו שכל צעצוע הכרחי להתפתחות הרך הנולד ואי אפשר בלעדיו!
אז זהו, שאפשר.
אם נעצור לרגע נראה שבעצם גם הבית שלנו הוא עולם ומלואו לתינוקת שזה עתה נולדה: מדפי ספרים, צלליות של אהילים על התקרה, וילונות מתנופפים ברוח, כביסה צבעונית, קליפת תפוח מקולף שהופכת לנגד עינינו לנחש מתפתל וארוך, צרור מפתחות מרשרש ושלט רחוק עם כפתורים רכים. כל-כך הרבה גירויים חדשים ומסקרנים חבויים בכל פינה בבית, בכל עשייה שלנו.
תינוק זקוק לגירויים שונים להתפתחות שלו - צלילים, תנועה, צבעים, מגע. בקלות רבה אפשר לספק לו אין ספור גירויים שחיוניים להתפתחות שלו, מתוך הסביבה המיידית והטבעית שלו. באותה קלות אפשר גם להכין בעצמנו בבית, צעצועים יפים ובטוחים המותאמים לשלב ההתפתחותי של התינוק שלנו, מחומרים פשוטים ונגישים.
בשביל מה להכין לבד, אתם שואלים, כשאפשר לקנות מוכן?
קודם כל בגלל שזה תורם לחשבון הבנק שלנו.
שנית בגלל שאנחנו ממחזרים ובכך תורמים לסביבה.
ובנוסף, יש תמיד ערך מיוחד בעינינו למשהו שעשינו במו ידינו והילדים גם הם נתרמים מכך.
הצעצוע הראשון שנלמד להכין הוא רעשן רך, המיועד לתינוקות שכבר למדו להחזיק בחפץ באופן עצמאי ויכולים להנות מהפקת הצלילים בעצמם וללמוד על הקשר בין תנועה - היד שזזה, לבין התוצאה שלה - הצליל.
הידעת?...
עוברים מסוגלים לשמוע קולות וצלילים ברחם אמם כבר בשבוע ה-22 להריון. מרגע לידתם, הם מתחילים לעבד את הצלילים ולתת להם תרגום במוח. השמיעה מאפשרת התפתחות של חלקי המוח הקשורים אליה ובכך תורמת, בין היתר, להתפתחות השפה. הכישורים השפתיים מתחילים להתפתח אצל תינוקות כבר מגיל אפס וחשוב לעודד את התפתחותם על ידי מתן גירויים שמיעתיים רבים ומגוונים כמו מוזיקה, צלילים של חפצים שונים וכמובן דיבור.
חשיפה לגירויים רבים תפַתח לא רק את יכולת הדיבור של התינוק, אלא גם תעשיר את דמיונו ותעודד את היצירתיות שלו, יכולת ההפשטה, הזיכרון והריכוז שלו.
כדי להכין רעשן רך אנחנו זקוקים לחומרים פשוטים:
1.גרב בודדה של תינוק או פעוט (לכל אחד יש בבית איזו גרב בודדה בארון)
2.מיכל קטן מפלסטיק קשיח (כגון - ביצת קינדר, קופסת פילים ישנה)
3.גרגרים למילוי המיכל (קטניות למיניהן, חרוזים, כפתורים, פעמון וכל שילוב ביניהם)
ועכשיו לעבודה!
בוחרים את הגרגרים שהצליל שלהם בתוך המיכל הכי מוצא חן בעינינו.
שמים כמות לא גדולה במיכל (מיכל מלא לא מאפשר את תנועת הגרגרים בו).
מכניסים לגרב וקושרים.
ניתן להוסיף סרטים או גזרי בדים (שלא נפרמים ומוציאים חוטים) ולקשור הכול יחד. אפשר גם לתפור פיסות של בדים נעימים וצבעוניים על הגרב לפני המילוי לקישוט.
אין להשתמש בדבק מכול סוג שהוא ואין לתפור כפתורים או חפצים אחרים לרעשן מחשש לבליעה!
לתינוקת קל להחזיק את קצה הגרב ולרשרש. הסרטים הפזורים הם מושא לעניין אין-סופי וגם תורמים להתפתחות המוטוריקה העדינה כשהיא מנסה לתפוס אותם.
למטיבי לכת:
אפשר גם לתפור רעשנים רכים מבדים נעימים וידידותיים לילדים, בצורות שונות ויצירתיות, על-פי גזרה או באילתור...
בהצלחה!
דנוש לחמן danoushl@gmail.comאמנית, מאיירת ומנחה סדנאות אמנות לילדים ולמבוגרים.
כמו כן מנחה במרכז הארץ סדנאות
יצירה לאמהות בחופשת לידה, בהן לומדים להכין ביחד מגוון צעצועים לתינוקות