בחר תחום:
בחר פעילות:
בחר אזור:
בחר עיר:
חוג >> מגזין >> הריון ולידה > המיילדת

חיפוש מהיר:

לאיזור האישי
משתמש: סיסמא:
התחבר למערכת הניהול של חוג
בין לקוחותינו
הירשמו חינם להטבות

הריון ולידה

המיילדת

מאמר אודות האשה שתלווה אותך ברגעים החשובים של חייך. מי היא המיילדת, כיצד נוצר המקצוע המיוחד הזה, ומה לצפות בבואך לפגוש אותה.
המאמר קיבל את הציון: המאמר המיילדת  קיבל את הציון 5.0 כוכבים  נצפה: 2719  |  דורג: 4
דרג מאמר זה
המיילדת


"אמא שלי עובדת במקצוע העתיק בעולם. היא אחות מיילדת. מה את חשבת?" מתריסה מאיה מרון בסרט "כנפיים שבורות". ואכן סביר להניח שמיילדת היה המקצוע הראשון שנדרש בתולדות האנושות. נשים ילדו, תינוקות נולדו ונולד הצורך בידע מקצועי של אומנות יילוד תינוקות.

משחר ההיסטוריה ועד סוף המאה התשע עשרה ילדו נשים בסביבתן הטבעית והקרובה, בסיוען של נשים אחרות. אמנות התמיכה ביולדת והסיוע הממשי בלידה היו נחלת המיילדות המסורתיות. עם הקדמה האנושית והטכנולוגית השתנו פני החברה והתרבות, השתנו התפיסות הרפואיות והגופניות אשר השפיעו, בין השאר, על אופי הלידה והתנהלותה. הדחף האנושי והטבעי להתקדם ולשפר את איכות חיינו חולש גם על תחום הבריאות, והלידה בתוכו. לאורך ההיסטוריה חלו שינויים ותמורות רבים בצורה בה נשים ילדו, החל מתנוחות לידה מקובלות, דרך בעלי התפקיד אשר ממונים על ליווי הלידה וניהולה, וכלה בהמצאות רפואיות או טכנולוגיות לצורך שיפור וקידום הלידה.
מבחינה היסטורית, ההבחנה העיקרית בין רופא מיילד לבין מיילדת, היא שהרופא נדרש בעיקר במקרי חרום של לידות קשות או לידות שהסתבכו ולביצוע משימות מוגדרות וטכניות. הוא מיילד את האשה, כלומר מבצע עבורה את הפעולה במקרה הצורך ואילו מיילדת נמצאת עם האשה ללוותה ולעזור לה (פרוש המילה midwife הוא "עם האשה"). הרופא נמצא לצורך פעולת הלידה בלבד ועוזב מייד בתום פעולתו. המיילדת מלווה את היולדת מתחילת צירי הלידה ואף נשארת לאחר הלידה על מנת לתמוך בה ולהעניק לה סיוע נפשי בנוסף לסיוע הגופני.

במאה השבע עשרה החל מקצוע המיילדות לעבור בהדרגה לרופאים. כתוצאה מכך, השתנתה הצורה בה נשים ילדו ותנוחות הלידה הפכו לאופקיות ופסיביות במקום אנכיות ואקטיביות. הרופא הצרפתי מוריסו טען כי תנוחה אופקית, שכיבה, נוחה יותר למיילד וליולדת בעת ביצוע הליכים רפואיים והתערבויות טכניות בלידה. הראשונות שהחלו להזמין רופא שיילד אותן היו נשות האצולה והמעמדות הגבוהים, בעוד נשות העניים המשיכו ללדת בביתן בעזרת מיילדות עממיות. עם המעבר לשימוש טכנולוגי בלידה אצל המעמדות הגבוהים, חל פיחות במעמדן של הנשים המיילדות, שליוו כעת כמעט רק את לידותיהן של העניות ועלתה קרנו של הרופא המיילד ושל שימוש בהתערבויות רפואיות.

הנשים המיילדות נדחקו חלקן אל מחוץ לחוק ובחלק מהמקרים באירופה אף העלו אותם על מוקד בעוון כישוף. בתחילת המאה התשע עשרה, תחילת תקופת "המיילדות החדשה" תחת דומיננטיות רפואית, משפחות מבוססות העדיפו לפנות לרופא בעל השכלה מתוך אמונה כי הדבר ישפר את סיכויי ההצלחה בלידה. לרוב המיילדות חסרה הכשרה פורמלית, וההנחה הרווחת בציבור היתה כי נשים אינן כשירות מבחינה אמוציונלית ורגשית ללמוד ולהפעיל שיטות מיילדותיות מתקדמות. בתחילת המאה העשרים, פחות מחמישה אחוזים מן הלידות נערכו בבית חולים. עם ההתקדמות המהירה של התעשיה והחברה הקפיטליסטית, תפסו הרופאים המיילדים את מקומן של המיילדות כמטפלים העיקריים במהלך ההריון והלידה.
כיום בישראל של המאה העשרים ואחת, מתרחשות 140,000 לידות מדי שנה ומיילדות מוסמכות מהוות חלק חשוב ממערך ההולדה. הן עובדות יחד עם רופאים כצוות בחדרי הלידה ובמסגרות רפואיות שונות. החלוקה ביניהם נותרה דומה – את הלידה עצמה מנהלת מיילדת מוסמכת, ואת הפעולות הרפואיות הנחוצות מבצע רופא.

תפקידי המיילדת

מיילדת היא אחות מוסמכת שסיימה לימודי סיעוד והשתלמה שנה נוספת בלימודי מיילדות. על כן היא מוסמכת לבצע בדיקות (בדיקה פנימית לקביעת מצב צואר הרחם והעובר, פיקוח בעזרת מוניטור חיצוני או פנימי, מדידת לחץ דם, שתן, חום ודופק), מתן תרופות (משככי כאבים, מזרזים, אנטיביוטיקה, אינפוזיה) ופעולות התערבותיות (זריקות, חתך חיץ, פקיעת מי שפיר, החדרת קטטר, ביצוע חוקן). המיילדת מכירה את אנטומיה ופיזיולוגיה של גוף האדם ובפרט את פעולת הלידה. מיילדות רבות השתלמו בטכניקות שונות לסיוע ליולדת ומצוידות בכלים רבים לקידום הלידה ועידוד היולדת.
עוד בטרם הלידה, ממלאות מיילדות תפקידים שונים בקהילה, במרכזים לבריאות האשה ובקורסי הכנה ללידה.

מיילדת פרטית

מספר בתי חולים מאפשרים שירות של מיילדת פרטית מתוך רשימה, אשר מלווה אותה לאורך כל הלידה, ללא קשר לחילופי משמרות או לידות אחרות המתרחשות בו זמנית במחלקה.

רשימת בתי החולים בהם מבוצעות לידות פרטיות:

לניאדו, נתניה : "שביל הלידה" שירות פרטי המציע מיילדת לבחירה מתוך מאגר המיילדות של לניאדו, אשר פוגשת אותך עוד בהריון ומלווה אותך משלב הקליטה בחדר לידה ולאורך כל הלידה. עלות השירות 3400 ₪

אסף הרופא, צריפין: "לידה בליווי אישי" מיילדת אשר נפגשת איתך עוד בהריון, בונה איתך תוכנית לידה ומלווה אותך לאורך כל הלידה. עלות השירות 3300 ₪

מעיני הישועה, בני ברק: ניתן לבחור מתוך רשימת המיילדות הפרטיות את זו שתלווה אותך, או להגיע ללידה ולבקש מיילדת פרטית שאינך מכירה. השירות עולה 2900 ₪

בית חולים האנגלי, נצרת: בחירה מתוך רשימה של מיילדות פרטיות, חלקן מיילדות בית, אשר מלוות אותך לאורך ההריון, מגיעות איתך לחדר הלידה ומיילדות אותך שם בעצמן. עלות השירות 3000 ₪

בית חולים שיבא, תל השומר: שירות "מיילדת אישית" מציע מיילדת שתלווה אותך לאורך כל הלידה ולא תתחלף. אין אפשרות לבחור מראש את המיילדת. עלות השירות 3000 ₪

מיילדת בית

בישראל מתקיימות כחמש מאות לידות בית בשנה בליווי מיילדת מוסמכת. מיילדת בית היא מיילדת מוסמכת, אשר לאחר קריירה מקצועית כאחות מיילדת בבית חולים קיבלה החלטה ללוות לידות פרטיות אשר מותאמות אישית ליולדת ובני ביתה. מיילדת הבית בעלת השכלה וניסיון בלידה טבעית ופיזיולוגית, ובאמתחתה כלים רבים לעזרה ראשונה והתנהלות כמעט בכל מצב שעשוי להתרחש במהלך הלידה. היא מלווה את היולדת לאורך ההריון, כך שבשעת הלידה היא מכירה אותה ומבינה את צרכיה ואת ההיסטוריה שלה כפי שמתבטאת בלידה. מרבית מיילדות הבית חברות בארגון אמה"י (ארגון מילדות הבית בישראל) וחתומות על פרוטוקול ניהול לידה ואחריות מקצועית.

טיפים לבחירת מיילדת

בפורומים מקוונים תוכלי למצוא המלצות על מיילדות שונות, ולרבות מהן יש אתרי אינטרנט בהם תוכלי לקרוא אודות תפיסת עולמן. טלפני למספר מיילדות ובררי איתן כל שאלה שחשובה לך.

שאלות שכדאי לשאול מיילדות:

מה הפילוסופיה שלך על לידה?
כמה זמן את במקצוע? האם יש לך סטטיסטיקה מיילדותית (מספר לידות, לידות עכוז, לידות וגינליות לאחר ניתוח קיסרי, תאומים וכו')?
האם את עובדת עם גיבוי במידה ולא תהיי פנויה בזמן שתתחיל הלידה?
באיזו תכיפות אפגש איתך במהלך החודשים הבאים?
על איזה סוג של הכנה ללידה היית ממליצה?
מה דעתך על נוכחות של דולות, משפחה וחברים בלידה?
האם את בעד תזוזה במהלך הלידה, שינוי תנוחות, אכילה ושתיה?
האם תשארי איתי לאחר שתסתיים הלידה?
באילו נסיבות תמליצי על אינפוזיה, מוניטור, זירוז, ואקום או חיתוך חיץ?
מה גובה התשלום?
האם השירותים שלך מכוסים ע"י חברת ביטוח?
שאלות נוספות למיילדות בלידות בית
כיצד את מגדירה סיבוכים ומתמודדת עמם?
באילו תרופות וציוד את משתמשת בבית?
האם יש לך הסכם רשמי עם רופא נשים שיספק טיפול במקרה של סיבוכים?
לאיזה בית חולים אשלח אם יהיו סיבוכים במהלך הלידה?
באילו נסיבות נלך לבית חולים?
האם תישארי איתי במקרה כזה?
האם יש לך הכשרה לבצע החייאה ביילודים?
כמה פעמים תבקרי אותי לאחר הלידה?

מה ההבדל מדולה?

מיילדת הינו מקצוע קליני, במסגרתו היא רשאית לתת תרופות ולבצע פעולות רפואיות ביולדת. היולדת היא פציינטית שלה. מיילדת עובדת לפי זמני משמרת בית החולים ומקבלת כל לידה שמתרחשת במסגרת הזמן של המשמרת שלה. בדרך כלל חולשת המיילדת על מפסר חדרי לידה במקביל ואין באפשרותה להיות נוכחת למשך כל הלידה. לקראת סוף הלידה המיילדת תקרא לחדר ותשאר עד ליציאת השלייה.
דולה מלווה את היולדת ובן זוגה ליווי רציף, מכירה אותם מאז ההריון וממשיכה ללוותם גם הרבה לאחר הלידה. דולה מלווה יולדת אחת בלבד לאורך כל הלידה כשחלוקת העבודה בינה לבין צוות בית החולים ברור ומובן. הדולה אינה מתערבת בשיקולים רפואיים, אינה מקבלת את הלידה ועם זאת נמצאת שם על מנת לסייע ליולדת ובן זוגה לקבל החלטות מושכלות. מחקרים רבים הוכיחו כי לידות בליווי דולה הן קצרות יותר, פשוטות יותר, פחות נוטות להסתבכויות ופחות להתערבויות רפואיות. במבנה ארגוני סבוך ועמוס של בית חולים, לא תמיד מתאפשר למיילדת להגיש את מלוא תשומת הלב כפי שהיתה רוצה. לכן השילוב של מיילדת ודולה, שנעזרות זו בזו מתוך כבוד הדדי, הוא האידאל.

זכרי תמיד, המיילדת שלך היא קודם כל אדם, כמוך. חשוב להיות חביבה אליה כפי שהיית רוצה שתתיחס אליך.


אהבתם?

כתבות נוספות ממדור הריון ולידה

תגובות (לא התפרסמו עדיין תגובות לכתבה זו)

בניית אתרים