דגשים והמלצות אודות פעילות גופנית המותאמת לגופה של אשה הרה.
מחקרים מראים, כי פעילות גופנית טובה והכרחית לבריאות הגוף והנפש.
נשים רבות חשות צורך להמשיך ולהראות מטופחת וחטובה גם בהריון. עם זאת, אם לפני ההריון לא עסקת בפעילות גופנית מאומצת, אין זה הזמן להתחיל. עליך להתאים את פעילות בזמן ההריון לצרכי גופך ולא להתאמץ מעבר למה שאת מורגלת בו.
קימים מקומות בהם תוכלי להצטרף לחוג התעמלות לנשים בהריון, אשר שמה דגש על חיזוק שריר הגב, רצפת האגן, גמישות, נשימה נכונה והרפיה. בכל מקרה יש להתייעץ עם הרופא המטפל והשתדלי לא לבצע כפיפות בטן והרמות רגלים בשליש הראשון של ההריון.
מומלץ לתרגל
יוגה להריון אצל מורה מוסמכת, או להכיר את שיטת פאולה - התעמלות השרירים הטבעתיים. שיטות אלה אינן כביכול התעמלות קשה או מאומצת, אך הן מבחינת מעט העושה הרבה. מחזקות ומגמישות את גופך המתפתח בצורה מושלמת למצבו.
קבוצות המייחדות פעילות גופנית עבור נשים בהריון, מהוות לרוב גם קבוצת תמיכה ומפגש חברתי, מקום לשיתוף והחלפת מידע אודות תקופה ייחודית זו בחייך. נשים רבות נשארות בקשר עם חברותיהן מקבוצת היוגה או הפילאטיס לנשים הרות גם לאחר הלידה והופכות זאת לקבוצת אמהות.
חשוב לתרגל תנועתיות נכונה של גופך גם ללא מסגרת התעמלות קבועה. תרגלי את גופך בכל תנועה יומיומית. כשאת מרימה חפצים או את ילדייך הגדולים, התכופפי בעזרת ברכייך כשגבך נשאר זקוף (מה שנהוג לכנות גם "ישיבת כובסת" או "צפרדע") והרימי תוך יישור רגליך. הדבר יימנע עומס על גבך. כשאת קמה משכיבה, השתדלי לקום דרך הצד ולא לדחוס את גופך כלפי מעלה בצורה שעלולה להזיק לשרירי הבטן שלך בהריון.
תרגול רצפת אגן זו הכנה מצוינת ללידה ובעלת חשיבות אדירה לבריאותך גם בעוד שנים רבות. חשוב לתרגל כיווצים של שריר רצפת האגן לאורך כל ההריון ולאחרי הלידה. נשים רבות סובלות מצניחות של שרירים אלה, ולא תמיד יודעות לזהות זאת עד לגילאי 50 -60, אז הן כבר זקוקות לניתוח כריתת רחם או הרמה של שלפוחית השתן. ניתן למנוע זאת על ידי תרגול נכון והמשכי של רצפת האגן. התייעצי עם אורוגיניקולוגית: פיזיותרפיסטית של רצפת אגן, מקצוע חשוב שאינו מוכר היטב בקרב נשים הרות אך נמצא שם עבורן.
על מנת לזהות את התרגול הנכון בשריר הנכון, תרגלי פעם אחת את הכיווץ במהלך ישיבה בשירותים: השריר בו את משתמשת על מנת לעצור את זרם השתן, או להתאפק, זהו השריר אותו עליך לחזק ברצפת האגן שלך. כווצי את השריר בזמן שאת משתעלת, מתעטשת וצוחקת. לפני הרמת חפצים ובמהלך הנשיאה, כשאת מתישבת וכשאת קמה.
ספרים מומלצים:
"סוד השרירים הטבעתיים" מאת פאולה גרבורג
"לנוע בלידה וללדת בתנועה" מאת שלומית רייפמן לויצקי.
תקליטור "אמהות בכושר" מאת שחר בת-אלמוג מרון
*מאמר זה הינו המלצה כללית בלבד ואינו מהווה תחליף ליעוץ ואבחון רפואי.