סדנאות עיסת נייר ופס... |
פיסול ושילוב אמנויות |
הצטרפו למסע מרתק לעולמות החומר, הצבע והיצירה. סטודיו דלית ה... |
חוג תיאטרון ודרמה |
הצטרפו למסע מרתק לעולמות החומר, הצבע והיצירה. סטודיו דלית ה... |
אומנות בזכוכית ופסיפ... |
סטודיו שטרסבורג הוא הבית לאומנויות הזכוכית, ומציע קורסים מקי... |
יום אקסטרים פתוח |
חוויה בלתי נשכחת והדרך הבטוחה לאהוב את הים בקייטנת הגלישה!!!... |
המאמר קיבל את הציון:
נצפה: 904 | דורג: 0
|
|
הדחקה היא מצב שבו הדרך של האדם להתמודד עם איזו בעיה, היא על ידי זה שהוא מסיח אותה מדעתו, בוחר להתעלם ממנה ולהדחיק אותה. והשאלה הנשאלת היא, מה טוב יותר, להדחיק או להתמודד? ואם נתבונן בעניין, נראה כי יש צדדים לכאן ולכאן.
מצד אחד, הדחקה מאפשרת לאדם להגיע לתוצאות מיידיות. כאשר יש לאדם בעיה שגורמת לו לחוסר מצב רוח, באפשרותו של האדם לבחור להתעלם מהבעיה ולהדחיק אותה, ועל ידי זה להיות בשמחה באופן מיידי למרות הבעיה. דהיינו, ההדחקה וההתעלמות מבעיה, מאפשרת לאדם להגיע לתוצאות מהירות.
כמו כן, ההדחקה מאפשרת לאדם להתעלם מכל מיני דברים לא חשובים, שבאמת אפשר וצריך להתעלם מהם. כי לפעמים, באמת צריך לדעת להתעלם משטויות. בנוסף, הדחקה חוסכת מהאדם את הצורך להתאמץ ולהתמודד. ואם אפשר להתעלם מאיזו בעיה ולחסוך את המאמץ להתמודד איתה, אז עוד יותר טוב. ולפעמים, ההדחקה גורמת לאדם לשכוח את הבעיה לגמרי ולא להטריד אותו יותר. כך שיש צדדים חיוביים להדחקה.
לעומת זאת, ההדחקה יש לה גם חסרונות. ההדחקה אומנם חוסכת מהאדם את הצורך להתמודד, אבל היא לא תמיד באמת פותרת את העניין מהשורש שלו. לדוגמא: האדם יכול לנסות להדחיק את זה שהוא רעב, אבל בסופו של דבר הוא יצטרך לאכול. כך שההדחקה לא תמיד מעלימה את הצורך להתמודד, אלא רק דוחה אותו.
בנוסף, לפעמים הדחייה של ההתמודדות, גורמת לכך שההתמודדות מאוחר יותר הופכת להיות קשה יותר. לדוגמא: האדם יכול לנסות להדחיק את זה שהוא חולה, ולבסוף להיות עוד יותר חולה.
כמו כן, הדחקה יש בה גם סוג של שקר עצמי שיוצרת אצל האדם מאבק עצמי. כאשר האדם לא באמת שלם עם המצב ומנסה בכל זאת להדחיק את הבעיה, במקרה כזה, למרות שההדחקה חוסכת מהאדם את הצורך להתמודד, הרי שהיא יוצרת אצלו את הצורך להתמודד עם זה שהוא כל הזמן צריך להדחיק ולא לחשוב על מה שמציק לו. בנוסף, ההדחקה גם לא תמיד מאפשרת לאדם להרגיש טוב בשלמות. כי כל הזמן הוא צריך להדחיק את מה שמציק לו.
אז מה בעצם עושים?
והתשובה היא, כי על האדם להבין היטב את הצדדים השונים ואת היתרונות והחסרונות של עניין ההדחקה כפי שהתבאר לעיל. וכאשר האדם מבין את ההיבטים השונים של עניין ההדחקה, עכשיו יש לאדם מספר אפשרויות בחירה שונות.
אפשרות בחירה ראשונה היא, להדחיק לגמרי את הבעיה ולהבין מראש את כל המשמעות של ההדחקה ובכל זאת לבחור להדחיק ולא להתמודד. אפשרות שנייה היא לבחור לא להדחיק אלא להתמודד למרות הקושי. והאפשרות השלישית היא למצוא נקודת איזון כלשהי. דהיינו, מצד אחד לנסות להתמודד עם המצב, אבל מהצד השני לנסות לא להיות יותר מידי מושפע רגשית מהבעיה, אלא להתייחס לבעיה כאילו היא הודחקה.
באפשרותו של האדם לבחור כל אפשרות כרצונו. זכותו של האדם לבחור להתמודד וזכותו לבחור להדחיק. אך באפשרותו גם לבחור לשלב בין ההדחקה לבין ההתמודדות. ואיך לשלב? תשובה: על ידי זה, שמצד אחד האדם מתמודד עם המצב, אך מהצד השני הוא לא נותן למצב להשפיע על מצב רוחו לרעה וכיו"ב, אלא מתייחס אליו כאילו הוא הדחיק אותו לגמרי. בקיצור, לנסות לעשות את הכל בצורה מאוזנת והגיונית.
שאלה להתבוננות: כאשר זבוב מציק לאדם והאדם בוחר לגרש אותו ממנו, כדי לא להתמודד עם ההפרעה של הזבוב. האם האדם הזה מתמודד עם הבעיה על ידי גירוש הזבוב, או שאולי הוא מדחיק מעצמו את הצורך להתמודד עם ההפרעה של הזבוב? וכאשר האדם אוכל כי הוא רעב. האם הוא בעצם מדחיק מעצמו את הצורך להתמודד עם הרעב? והתשובה היא, כי לפעמים, גם הדחקה היא סוג של התמודדות...
ראה גם:
* הדחקה. איך לא להגיע למצב של צורך בהדחקה רגשית ?.