"החכם שבאדם הוא זה אשר נמצא באי עשייה בתוך העשייה"-בהווגד גיטה.
בתוך קצב חיים מהיר והישגי רבים מאיתנו איבדו את תחושת הקצב הפנימי הייחודי לנו.פרסומות רבות אשר מקיפות אותנו מכל עבר,דרישה להישגיות וכבישת יעדים רבים מותירים אותנו לחוצים,נרגזים וחסרי שקט על אף הדברים הרבים שצברנו.
תנוחת ההרפיה שוואסאנה(תנוחת הגווייה) נחשבת לאחת התנוחות הקשות ביותר
ביוגה.לרבים הדבר נשמע תמוה כיצד תנוחה שבה האדם שוכב על גבו ללא תנועה קשה יותר מתנוחות שונות המצריכות גמישות ויציבות.
תנוחת ההרפיה אינה מצריכה מאיתנו להתאמץ,לשאוף לאן שהוא,ההיפך תנוחה זאת מבקשת ללמד אותנו לוותר להרפות,לוותר על הנוקשות הפיזית אותה אנו חשים לוותר על אינסוף המחשבות,דאגות,רצונות אשר חולפים בתוכנו ללא הרף,ובשל כך טמון הקושי הרב בה,להרפות.
תנוחת השוואסאנה משמעה גוויה משום שאנו שואפים להביא את גופינו למצב הרפיה כה עמוק עד שזה ייראה כמו גופו של אדם מת אשר שוכב ללא ניע.
מתח בחיינו
מתח הינו מצב בו האדם חווה עומס רב כך שנוצר חוסר יכולת מצידו להכיל ולהתמודד עם שפע האינפורמציה,גירויים אשר הוא נחשף אליהם.
במידה מסוימת מתח הוא דבר נחוץ ואף חיוני לתפקוד בריא.
בניסוי שנערך לקחו אנשים וסגרו אותם בתוך מיכל דמוי רחם,סיפקו להם אוויר ללא ריח,אטמו את עיניהם ואוזניהם,נמצא שהנבדקים לא יכלו להחזיק מעל ל-6 שעות בתוך המיכל, הם דיווחו על התקפי חרדה,דיכאון,הזיות ופאניקה . ההסבר לכך: משום שלא נחשפו לכל גירוי אשר יצר מתח במערכת העצבים הם החלו לייצר מתח בעצמם אשר התבטא בסימפטומים אשר צוינו.
מנגנון "ברח או לחם" אשר פועל בגופינו ושירת אותנו במהלך האבולוציה אחראי על תחושת המתח שאנו חווים. כאשר אנו עומדים בפני מצב מתח גופינו נכנס לכוננות במטרה להחליט בצורה מהירה ויעילה באיזו פעולה לנקוט.
בעבר המאמץ הפיזי שהושקע בפתרון הקושי ,לברוח או להילחם גרם לשריפה של מאגרי אנרגיה רבים בגופינו ושחרור מתחים. כך מצאה האנרגיה אשר השתחררה לגופינו כתוצאה ממצב הלחץ את פורקנה.
כיום אין באפשרותנו לברוח או להילחם (בד"כ) כאשר אנו חווים מצבי מתח המתלווים לאורח חיינו כגון:לחץ בעבודה,קושי בזוגיות ,עומס בלימודים וכו', בשל כך האנרגיה נשארת אגורה בתוכנו ואינה מוצאת את פורקנה. המתח נשאר אגור בתוכנו ולבסוף יכול להשפיע בצורה ניכרת על מצב בריאותינו פיזית ונפשית.
בין גורמי המתח השונים בחיינו ניתן למצוא:גורמים חברתיים-כגון:מעבר דירה,מעבר מדינה,לחץ חברתי,גירושין,קשיי פרנסה,לחץ בעבודה.
גורמים פסיכולוגיים כגון: דימוי עצמי,מאפיינים אישיותיים אשר מקשים על האדם להסתגל לחיים ולשינויים,חוסר סיפוק,מופנמות וגורמים פיזיולוגיים כגון:מחלה.
אנו מגיבים לגורמי המתח השונים ב-4 תגובות עיקריות :.1.פיזית-דופק מואץ,לחץ דם,נשימה מואצת,הזעה.2.רגשית-פחד,כעס,אשמה,חרדה. 3.התנהגותית-בכי,תוקפנות ,רעד.
4.קוגניטיבית-שינוי בחשיבה,בלבול,קושי בקבלת החלטות.
-מחקרים רבים נעשו בדבר השפעת המתח על בריאותינו להלן מס' ממצאים:נמצא כי אנשים מסוג A (אנשים אשר נוטים להיות לחוצים יותר וכועסים יותר) נוטים יותר ללקות במחלות לב.מחקר שנעשה על עכברים מצא שניתן לעודד את גידולם של תאים סרטניים אשר מושתלים מתחת לעורם של העכברים ע"י יצירת מתח מתמשך בעקבות מכות חשמל שקיבלו.
במחקר נוסף נמצא כי אנשים אשר חוו תסכול,זעם,עצבנות או חוו חוויות מעוררות מתח כגון:מוות במשפחה,פיטורין,גירושין היו בעלי סיכויים גבוהים יותר לחלות במחלת השפעת.
-אחד הכלים היעילים והטובים ביותר להתמודד עם המתח בחיינו ועם ההשפעות הנלוות לו הינו תנוחת ההרפיה.
הרפיה ברמה הפיזית
גופינו זקוק לזמן הרפיה על מנת שנוכל לתפקד בצורה יעילה וממוקדת,על מנת לשמור על בריאות השרירים יש לדעת להרפות אותם בדיוק כמו שצריך לדעת גם להפעיל אותם.
כדי לשמור על מכונית במצב טוב,יש לקרר את המנוע כאשר הוא מתחמם.אותו עיקרון חל גם על גוף האדם.כאשר הגוף וההכרה של האדם נמצאים בפעילות מתמדת ותחת עומס גדול היעילות שלהם בעבודה תפחת ,ולכן יש לקרר את המערכת האנושית כדי לשמור עליה וכדי שתתפקד ביעילות.
רוב האנרגיה בגופינו מתבזבזת לשווא בשל מתחים פיזיים.
כל פעולה פיסית שאנו עושים גורמת למתח בשרירים ,בזמן פעולה הגיוני ששרירי הגוף יהיו מכווצים,אך מדוע אנו שומרים על מתח בשרירים וכיווץ גם כאשר אנו רפויים ובמצב מנוחה?פעמים רבות נוכל לצפות במתח בשרירי גופינו ללא כל סיבה למשל כשאנו מכווצים את שרירי הכתפיים,גפיים,בטן וכו'.
הרבה אנשים הולכים כאשר גופם מתוח לחינם כגון שרירי הכתפיים מכווצים,הזרועות, הרגליים והקיבה.גם במשך השינה ממשיכים השרירים לבזבז אנרגיה למרות שאנו לא מודעים לכך.
כדי לווסת את כמות המתח ובזבוז האנרגיה יש ללמוד את אומנות ההרפיה.נאמר על נפוליון שהוא יכול היה לנוח ולישון בזמן שסוסו דהר.הרבה מדינאים גדולים וחכמים תלויים בכוח ההרפיה שלהם לשם ביצוע כמות העבודה המסיבית שלקחו על עצמם.
מאחורי כל כיווץ ופעולה עומדת מחשבה ופקודה של המוח,גם מאחורי תהליך ההרפיה עומדת המחשבה.כפי שנשלחת הודעה לכווץ את השרירים ,כך נשלחת הודעה להרפות אותם.זה נקרא אוטוסוגסטיה-השאה עצמית .דרך המחשבה אנו מרפים איבר איבר בגוף,ניתן להרפות את השרירים הרצוניים ואת השרירים הבלתי רצוניים כגון:הלב,כליות וכו'.
השפעותיה המרפאות של ההרפיה הפיזית:(לקוח מתוך הספר "יוגה ובריאות"-ייסודיאן, אליזבט הייך).
לתנוחת ההרפיה השפעות מרפאות רבות ,להלן מס' מההשפעות ברמה הפיזית:
1.מערכת העצבים מגיעה למנוחה מוחלטת.
2.מתבצעת אספקת דם סדירה לכל איברי הגוף.
3.הורדה של לחץ הדם.
4.נוצרת תחושת הקלה בלב,משום שהלב עובד פחות.
5.תנוחה ההרפיה מסייעת לגייס את כוחות הריפוי של הגוף וע"י כך לרפא מחלות ולשחרר את המתח העומד מאחוריהן.
6.מנוחה טובה של כ-10 ד' בתנוחת ההרפיה עולה על שנת לילה מלאה,הדבר נקרא גם "פסיביות מלאה" מאחר שלעומת מצב שינה בו אנו לא מודעים,בהרפיה ישנה מודעות.
הרפיה ברמה האנרגטית
דרך היוגה מסבירה כי בגופו של האדם ישנם כ 72,000 ערוצי אנרגיה אשר נקראים נאדים.בערוצי האנרגיה הלוו זורמת אנרגיית החיים-פראנא ,אשר נקלטת בגופינו דרך תהליך הנשימה ודרך צריכת מזון.
בזמן מתח אחד הסימפטומים כאמור הינו נשימה רדודה ומהירה("אין לי זמן לנשום אני מאוד לחוץ") ובשל כך אספקת הפראנא לגופינו הופכת להיות מועטה יותר,הדבר משפיע על תחושת הויטליות,ועלול לגרום להופעתן של מחלות שונות בשל חיות ירודה.
ע"י ריגושים כגון כעס,דאגות,צער,חרדות אנו מבזבזים שפע של אנרגיה.ריגושים לא מבוקרים יכולים לכלות את מלאי האנרגיה-פראנא בגופינו.רגעים מעטים של כעס יכולים להוציא מאיתנו יותר אנרגיה מאשר יום עבודה שלם. בזמן כעס כל שרירי גופו של האדם מתוחים ,הנשימה לא קצובה,הדופק פועם מהר,לחץ הדם עולה,מערכת העיכול מופרעת, התפרצות הכעס יוצרת הלם במערכת העצבים. כל ריגוש קיצוני שאנו לא שולטים בו גובה את המס מגופינו ונפשנו.
המתח המצטבר בגופינו גורם להפרעות בזרימת הפראנא בגופינו האנרגטי בדיוק כפי שמתח גורם לכיווץ ברמה הפיזית,שרירים נוקשים וכו' כך משפיע הדבר גם על גופינו האנרגטי.
מתח פיזי משפיע על זרימת האנרגיה בגופינו,וחוסר זרימה בגופינו האנרגטי משפיע על גופינו הפיזי ובריאותו.
שיטות שונות בתחום הרפואה המשלימה מסייעות להחזיר את גופינו להרמוניה ולסייע לפראנא לזרום בחופשיות ודרך כך לשחרר מתחים אשר צבורים בתוכנו ולסלק מחלות מהנפש ומהגוף,ביניהם תרגול יוגה ,מדיטציה ודמיון מודרך.
הרפיה ברמה המנטאלית
תחושת הלחץ והמתח אותו אנו חווים משקף את המרוץ בו חיינו מתנהלים.נשימותינו רדודות ומהירות משום שעוד לפני שהספקנו למצות דבר ששאפנו אליו אנו כבר ממהרים לחפש את הדבר הבא אשר יגרום לנו לאושר וסיפוק.
ביצוע ההרפיה מלמד אותנו לדעת למצוא את הקצב האישי שלנו בתוך מסע החיים
תהליך ההרפיה מסייע לנו למצוא את הקצב הייחודי לנו בתוך דרישות ולחץ החברה ועל ידי כך לנסות ולהבין מה נכון לי ומה לא,מהו הקצב המתאים לי.
המתח הרב אותו אנו חווים בחיינו מלמד כי אנו מחפשים את תחושת האושר והסיפוק מחוצה לנו ע"י צרכנות ,ע"י שלל גירויים חיצוניים.דבר זה אינו פסול אך ברגע שאנו שמים את כל מבטחנו וביטחוננו בחיצוניות ולא בפנימיות הדבר יגרום בהדרגה לתחושה של מתח ותסכול מתגבר משום שאנו אט אט מתרחקים מעצמנו,מתרחקים מהקצב האישי שלנו,מתרחקים מהפנימיות שלנו אשר יכולה להציע לנו תחושה של ביטחון ושקט.
תנוחת ההרפיה מלמדת אותנו לעצור ,להסתכל לתוכנו,להרגיש מחדש את הנשימה,למצוא את קצב הנשימה הייחודי לנו,להחזיר את גופינו הפיזי לקצב הנכון לו,להרפות את השליטה בדברים חיצוניים שצברנו,הרי בסופו של דבר ,כל מה שצברנו מבחינה חומרית אינו שלנו.מספרים על אלכסנדר הגדול שביקש שבמסע הקבורה שלו ידיו יהיו פשוטות כלפי חוץ,מחוץ לתכריכים על מנת להראות לכל ,שגם אלכסנדר הגדול אשר צבר רכוש רב וכבש ארצות רבות בסופו של דבר עוזב את העולם ללא דבר!.
הרפיה רוחנית
כל עוד האדם מזהה את עצמו עם הגוף והמחשבות הוא יהיה שרוי במתח,חרדות וצער,פחד וכעס.
היוגים יודעים כי כל עוד האדם אינו חדל מלהזדהות עם גופו ומשתחרר מתודעת האני הפרטי,לא יתכן מצב של הרפיה מושלמת.
על האדם לחדול להזדהות עם החולף .האדם צריך לזהות את עצמו עם העצמות הנצחית והעילאית השוררת בכל שכולה כוח,שלווה,שמחה,ושהיא התודעה הטהורה בתוכנו.הרי זאת נשמתו.
הנחיות לביצוע תנוחת השאואסנה-הרפיה
זמן מומלץ: 10-20 ד'.
היכן לבצע:מזרון דק על הרצפה או על כל משטח ישר אשר נוח לשכיבה.
לבשו בגדים רפויים ונוחים,שיכבו על הגב,שימרו על עמוד שדרה ישר,עצמו עיניכם.אפשרו לגוף לשכב בנוחות על גבי המזרון,קחו מספר נשימות עמוקות דרך האף ובנשיפה תנו לגופכם להרפות אל המזרון.
הניחו את המודעות על איברי הגוף השונים כך שאתם סורקים את גופכם מכפות רגליים ועד ראש,בכל איבר נוחו מס' נשימות והרגישו שעם הנשיפה אתם מרפים אותו.תוכלו להיעזר בכל דימוי שמסייע בהרפיה למשל:פרח שנפתח בשאיפה ובנשיפה נסגר ומרפה,מתח שמשתחרר מהגוף בכל צבע שתבחרו וכו'. כשתסיימו הניחו את המודעות באזור הלב,נוחו שם עוד מס' רגעים בשקט ובהרפיה.
שוואסאנה-תנוחת הגוויה ,ההרפיה.
מקורות: 1. ספר היוגה השלם-סוואמי וישנו דיבננדה הוצאת מודן.
2.יוגה ובריאות-ייסודיאן,אליזבט הייך.