בחר תחום:
בחר פעילות:
בחר אזור:
בחר עיר:
חוג >> מגזין >> מוסיקה > מה זה חלילית באצבוע גרמני? מה זה חלילית באצבוע ברוק?

חיפוש מהיר:

לאיזור האישי
משתמש: סיסמא:
התחבר למערכת הניהול של חוג
בין לקוחותינו
הירשמו חינם להטבות

מוסיקה

מה זה חלילית באצבוע גרמני? מה זה חלילית באצבוע ברוק?

קיימים מספר סוגים של חליליות סופראן בהם נתקלתי בשיעורי נגינה. ההבדל העיקרי ביניהן הוא באצבוע ובשימוש, כאשר החלילית באצבוע גרמני מעוצבת במיוחד למתחילים.
המאמר קיבל את הציון: המאמר מה זה חלילית באצבוע גרמני? מה זה חלילית באצבוע ברוק? קיבל את הציון 3.6 כוכבים  נצפה: 10601  |  דורג: 7
דרג מאמר זה

החלילית זכתה לפריחה עד סוף המאה ה-18, כתבו עבורה יצירות רבות והיא הייתה אורחת קבועה בתזמורת. עם הזמן ועם השכלולים בכלי הנשיפה האחרים – בעיקר החליל והקלרינט – יצאה החלילית מן האופנה עד שבמאה ה-19 כבר לא השתמשו בה.
בתחילת המאה העשרים החלה התעניינות מחודשת במוזיקה מתקופת הרנסנס והברוק בכלל ובחלילית בפרט. אנשים הבינו שבגלל קלות הפקת הצליל בחלילית היא יכולה לשמש כאמצעי מצוין לעשיית הצעדים הראשונים בעולם המוזיקה: ללמוד תווים ולנגן מנגינות פשוטות. מתוך שיקול זה פיתח פיטר הרלן חלילית שאפשרה אצבוע פשוט יותר, כביכול. זהו האצבוע הגרמני. בחלילית הבנויה לאצבוע גרמני חור 5 (ראו מספור החורים באיור להלן) קטן יותר מחור 4, בעוד שבחליליות מתקופת הברוק חור 4 קטן יותר מחור 5.

ההבדל העיקרי באצבוע הוא עבור הצליל פה (חלילית סופראן) וסי במול (חלילית אלט). באצבוע ברוק יש לסתום את כל החורים חוץ מהחור החמישי (0 123 4-67). אצבוע זה נקרא גם "תפס העיט" . האצבוע הגרמני פשוט יותר – יש לסתום ארבעה חורים ברצף (0 123 4---) וזה הכול. לרוע המזל, הדבר גורם לצלילים אחרים להיות מזויפים. בסביבות שנת 1930 הפך האצבוע הגרמני לפופולארי באירופה, בעיקר בגרמניה, אך בסביבת שנת 1950 כבר יצא משימוש, היות והחלו להתייחס לחלילית בצורה רצינית יותר והמגבלות של האצבוע הגרמני כבר הפריעו יותר מדי. בכל זאת, יצרני חליליות רבים ממשיכים לייצר חליליות באצבוע גרמני, בעיקר לשימושם של מתחילים.

ניתן להשיג חליליות באצבוע גרמני גם מתוצרת הארץ – בעיקר מיד שנייה: לא מזמן נתקלתי בחלילית באצבוע גרמני מתוצרת הארץ שיוצרה מבקליט והייתה דווקא מכוונת למדי. נתקלתי גם בשלוש חליליות באצבוע גרמני העשויות מעץ שסבא אחד הוריש לנכדתו המוזיקלית. ניתן גם להשיג חליליות חדשות תוצרת חוץ בחנויות המוזיקה הגדולות.
במה להשתמש? אני מעדיף להתחיל מיד בחלילית באצבוע ברוק אבל במקרה בו לתלמיד כבר יש חלילית באצבוע גרמני ומדובר בילד בגילאי 8-5 לא הייתי מהסס להשתמש בה בהתחלה כדי שהנגינה תהיה פשוטה יותר עבורו ואחר כך לעבור לברוק.

אהבתם?

כתבות נוספות ממדור מוסיקה

תגובות (לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות)

  • 1
    חלילית בארוק
    שאלה של מתחילים:) קניתי חלילית בארוק, נדמה לי (נקב 4 קטן יותר ונקבים 6,7 כל אחד מהם מחולק לשניים נוספים) השאלה היא מדוע אני לא מצליחה להפיק את הצליל דו באופן נקי? תמיד יוצא צרוד נורא (גם כשאני נושפת חלש יותר, לפי ההסברים בחוברת שקניתי)
    שני   (23.8.2012)
  • 2
    תשובה
    לפי התיאור, זאת חלילית ברוק והצליל שאת מנסה להפיק - דו נמוך. ראשית, פרקי את ראש החלילית מהגוף וודאי שאין בו רוק ושאין לכלוך בנתיב האוויר המוביל מהפה אל החלונית - השתמשי במנקה מקטרות כדי לנקות שם. ייתכן שהדו הנמוך יוצא צרוד מאוד כי האצבעות לא מונחות על החורים כראוי. כדי להתגבר על בעיה זאת, סתמי את החורים בזה אחר זה, מלמעלה למטה - התחילי בנקב האגודל ואחר כך הוסיפי את האצבע של יד שמאל (יוצא הצליל סי), הוסיפי את האמה של יד שמאל (יוצא הצליל לה) וכן הלאה, אצבע אחר אצבע, חור אחרי חור. עשי זאת לאט ושימי לב למגע האצבעות על החורים (עצמי עיניים כדי להרגיש טוב יותר). שימי לב לנשיפה: עם הורדת האצבעות בזו אחר זו אנחנו גם יורדים בגובה הצליל והנשיפה צריכה להשתנות בהתאם. לכן גם יש לעשות את התרגיל הזה *לאט*. כשכבר רכשת את הדו הנמוך, נסי להגיע אליו מצלילים שונים: רה-דו, מי-דו, פה-דו וכדומה.
    אסף בארי   (23.8.2012)
בניית אתרים