בחר תחום:
בחר פעילות:
בחר אזור:
בחר עיר:
חוג >> מגזין >> טבע ואיכות הסביבה > חיים בטיפי

חיפוש מהיר:

לאיזור האישי
משתמש: סיסמא:
התחבר למערכת הניהול של חוג
בין לקוחותינו
הירשמו חינם להטבות

טבע ואיכות הסביבה

חיים בטיפי

"הטיפי"- מרכז לתרבות האדמה
את שימי פגשתי לראשונה בפסטיבל שנקרא "אקטיביזם", אירוע בו שותפים כל הארגונים הסביבתיים והחברתיים בארץ, וביניהם "שומרי הגן"- ארגון העוסק בחינוך לאחריות סביבתית דרך חוויה של החיים ביער. שימי, מדריך ב"שומרי הגן" העביר סיור להכרת צמחי המאכל בטבע.
המאמר קיבל את הציון: המאמר חיים בטיפי  קיבל את הציון 4.1 כוכבים  נצפה: 1  |  דורג: 22
דרג מאמר זה
חיים בטיפי

את שימי פגשתי לראשונה בפסטיבל שנקרא "אקטיביזם", אירוע בו שותפים כל הארגונים הסביבתיים והחברתיים בארץ, וביניהם "שומרי הגן"- ארגון העוסק בחינוך לאחריות סביבתית דרך חוויה של החיים ביער. שימי, מדריך ב"שומרי הגן" העביר סיור להכרת צמחי המאכל בטבע.
הגעתי לפסטיבל במיוחד לסיור הזה. חבר טוב סיפר לי שיש כאן משהו ייחודי. לא ארחיב כאן על הסיור המעניין, רק אומר שהיה שם הרבה מעבר לידע מספרים, הסיור פתח לי נקודת מבט חדשה על העולם והתרבות שאנו חיים בה.

רציתי להכיר את שימי יותר, והוא הזמין אותי לביתו, "הטיפי".
הטיפי נמצא ליד מושב חיבת ציון, בעמק חפר. הדרך אל הטיפי עוברת בין שדות ומטעים, ומאחורי מטע עצי פקאן עומד הטיפי. המילה "טיפי" פירושה "בית" באחת משפות האינדיאנים של צפון אמריקה, ואכן הטיפי הזה דומה יותר לבקתת יער מחופה בעלים, מאשר לאוהל האינדיאני המוכר העשוי בד.
הגענו אל הטיפי, מרחוק שימי עסוק בדבר מה ליד אחד העצים, כשהתקרבנו הוא חדל מעיסוקו, וניגש עם חיוך רחב לקבל את פנינו. בטבעיות רבה נלכדנו בחיבוק של חברים מזה שנים. הלכנו בשביל אל הטיפי, תוך ששימי הסביר לנו שבינתיים, העצים הוותיקים ביער הם בני שלוש שנים, ותוך 15 שנים יעמוד כאן יער אמיתי. נכנסנו לטיפי, ושימי הזמין אותנו לשבת על השטיח. במרכז הטיפי יש מקום מיוחד למדורה, ובו מסודרים זרדים ועשב במבנה דמוי חרוט. שימי ניגש להדליק אש, כמובן ללא גפרורים, הוא משתמש ב"מקדח קשת". מיתר הקשת חובק מקדח עשוי עץ ומסובב אותו כנגד משטח עץ נוסף, מהחיכוך נוצר חום ומתהווה גחל לוהט. כל זה עורך שניות אחדות, יש תחושה של קסם באוויר. שימי נושף על הגחל, מוסיף עשבים, ופתאום מופיעה להבה. הוא מכניס את העשבים הבוערים שבידו אל בין הזרדים במרכז המדורה ויש אש. על האש מונח קומקום מים לתה.

שימי, בנית את הטיפי לבד?
"כן"
בכמה זמן?
"בניתי אותו במשך כ15 יום לבדי. 2 אנשים יכולים לבנות טיפי ב5 ימים, שזה כולל את איסוף החומרים, הכנתם והבנייה עצמה. כל החומרים שמהם עשוי הטיפי טבעיים לחלוטין, ומקורם מהסביבה הקרובה לטיפי, הכול גדל מהאדמה."
מה קורה בטיפי בגשם?
"שעתו הגדולה של הטיפי היא בחורף, כאשר בחוץ יורד גשם ונושבת רוח מקפיאה ובתוך הטיפי חם ונעים. 15 איש יכולים לישון בטיפי בנוחות בכל מזג אוויר".
המים בקומקום רותחים, שימי מוריד את הקומקום מעל האש, מוסיף תערובת עלים מסוגים שונים הגדלים מסביב לטיפי וסוגר את מכסה הקומקום.


מה משמעות המרכז שלך?
"המרכז פועל לעידוד אורח חיים המבוסס על חופש, פשטות וחיבור לטבע. אנשים רבים החיים בעולם הטכנולוגי, חשים שמשהו חסר להם בחיים כדי להיות מאושרים באמת, חלקם אף איבדו את האמונה שהאושר אפשרי. אנו מראים לכולם שהאושר הוא בהשג יד. כל אחד יכול לבחור באפשרות הזו. אינני מתכוון שכולם צריכים לחיות עכשיו כמו אנדיאנים, זה כמובן אינו אפשרי, אבל כך נראה בית הספר שבו לומדים איך לקבל מהאדמה את כל מה שאנו צריכים".
מדריכי "הטיפי" מפיצים את העקרונות, השיטות והידע של המרכז באמצעות הרצאות, סדנאות וכנסים סביבתיים וכן פעילות התנדבותית בקהילה ובסביבה. האדם התפתח במשך עשרות אלפי שנים כחלק מהסביבה הטבעית ובקהילות מסוגים שונים. הניתוק מהסביבה הטבעית, מהאדמה, ומהקהילה יוצר חוסרים רגשיים וקשיים חומריים. כיום, יותר מאי פעם, בני אדם מחפשים קרבה אנושית, משפחתיות, חברים אמיתיים. אנשים יודעים שהם עובדים קשה בשביל הצרכים הבסיסיים ביותר, בית , אוכל, בגדים.
כאן נראית אפשרות אחרת.
בנוסף למיומנויות הפיזיות כגון ליקוט מזון בטבע, הכנת כלים מחומרים טבעיים, הדלרת אש ללא גפרורים ועוד, הם מלמדים גם מיומנויות חברתיות, כמו ישוב סכסוכים בדרכים מסורתיות ומודרניות וכן מיומנויות רוחניות כמו חיפוש היעוד בחיים והגשמתו.
שימי מוזג את התה לכוסות חרס שהכין בעצמו, אנו שותים את התה ואוכלים עוגיות מיוחדות העשויות משיבולת שועל, מעשה ידיו של שימי. לעוגיות יש ריח מתוק של קרמל. בתוך העוגייה אני מזהה גם צימוקים ואגוזי פקאן משובררים, שימי מודיע שכול המרכיבים אורגניים.

שימי, מדוע נקרא הטיפי "מרכז לתרבות האדמה", מה היא "תרבות האדמה"?
"בתרבות האדמה הערך החשוב הוא שמירת הסביבה בה אנו חיים, כך שילדינו יגיעו לעולם שהוא טוב לפחות כמו העולם שאנו הגענו אליו. בכל דבר שאנו עושים צריך להתחשב בזכותם של הדורות הבאים. אם למשל אנו בוחרים לסלול כביש על חשבון שמורת טבע, האם זה לטובת ילדינו? האים אנו רוצים להביא את ילדינו לעולם חסר טבע ומרחבים? כיום אנו חיים על חשבון ילדינו, יום אחד מישהו ישלם, כמו שאנו משלמים היום את מחיר זיהום הנחלים במשך עשרות שנים. השינוי הזה אפשרי. הוא קשור יותר לדרך החשיבה , לא רק לטכנולוגיה. לדוגמה, בתרבות האדמה הביטחון האישי אינו נובע משליטה באחרים אלא מהשתלבות ויצירת יחסי אמון בין בני האדם. קידמה אמיתית היא גם קידמה חברתית ורוחנית, רק בדרך זו נוכל להמשיך לחיות בעולם".

מה הוא יכול לעשות מי שרוצה לעזור לסביבה?
"שני דברים בסיסיים. האחד, ליצור קהילה ולאסוף חברים אמיתיים, זה משפר את איכות החיים הרבה יותר מעוד מוצר חומרי. שנית, להפריד זבל אורגני ולהכין קומפוסט".
מה זה קומפוסט?
"תכתוב שכל אחד יכול להתקשר אלי ואני אשמח לעזור בכל שאלה שקשורה לקומפוסט".

אני אתקשר, גם בקשר לקומפוסט וגם בשביל המרשם של העוגיות.
אנו נפרדים משימי ומהטיפי. ואני מחליט אחזור לכאן, עם אשתי והילדים, ואז לערב חברים סביב המדורה, גיטרה ואוכל משובח.

אהבתם?

כתבות נוספות ממדור טבע ואיכות הסביבה

תגובות (לכתבה זו התפרסמו 6 תגובות)

  • 1
    כל הכבוד
    יפה לראות בימינו שיש אנשים שמקריבים את חייהם למען רעיון תמשיך ככה.
    ירון   (9.1.2006)
  • 2
    פסטיבל אקטיביזם
    אפשר לשמוע עוד על פסטיבל "אקטיביזם" ?
    איכפתי   (9.1.2006)
  • 3
    אמת
    גם אני אישית מכיר את שימי. אין הרבה אנשים כמוהו...הוא הולך עם האמת שלו עד הסוף
    גיא כהן   (9.1.2006)
  • 4
    אינדיאני?? (ל"ת)
    שרית   (9.1.2006)
  • 5
    שימי כל הכבוד לך (ל"ת)
    יעלה   (4.2.2006)
  • 6
    המלצה חמה
    כאחד שביקר אצל שימי בטיפי אין לכם מושג וחצי מושג איזה איש מדהים הוא. אין אנשים כאלו עוד בעולם. לכו תראו ותשפשו עיניים
    רונן   (12.2.2006)
בניית אתרים