אני מוזיקאי. זו הגדרה, הגם שלא מקיפה כמובן כל פן בחיי, באישיותי ובפעילותי, הרי שבכל זאת מתארת בצורה ממצה חלק גדול ממה שאני. במאמר זה אני רוצה לחלוק איתכם את המחשבות והתובנות שלי בנושא, דרך הזווית האישית. אולי יעניין אתכם לדעת מה חושב מוזיקאי.
אני מוזיקאי. זו הגדרה, הגם שלא מקיפה כמובן כל פן בחיי, באישיותי ובפעילותי, הרי שבכל זאת מתארת בצורה ממצה חלק גדול ממה שאני. במאמר זה אני רוצה לחלוק איתכם את המחשבות והתובנות שלי בנושא, דרך הזווית האישית. אולי יעניין אתכם לדעת מה חושב מוזיקאי.
מוזיקה מקיפה אותנו מרגע שאנו נולדים ועוד לפני כן. מוזיקה מבוססת על תופעה פיזיקלית - הרטטת אוויר, או מתווך אחר, שאנו קולטים. מוזיקה בנוייה על קצב ועל גובה צליל, שבתורו - גם הוא תולדה של קצב - קצב הרטט של הגוף המשמיע את הצליל. האוזן האנושית הבריאה מזהה טווח של בין 20 ל20000 תנודות בשנייה, אך אנו קולטים את הרטטים לא רק ע"י האוזן.
על התופעה הפיזיקלית הזו, שנספגת דרך לפחות שני חושים עיקריים שלנו, מתפתחות ברחבי העולם תרבויות מוזיקליות שונות, אשר יש להן הרבה מן המשותף, אולם במאמר זה לא נוסיף ונעמיק ברקעים התיאורטיים שעוסקים בדומה ובשונה בין תרבויות אלו. נסתפק בלסכם ולכוון את הנאמר עד כה - אנו נולדים לתוך עולם רווי מוזיקה - תופעה תרבותית הבנויה על הקשבתנו לתופעות פיזיקליות המתבססות על חוקיות ומחזוריות - בד"כ במספרים שלמים.
את המוזיקה הזו אנו שומעים בכל מקום - בייחוד בעולם המודרני המערבי, וכמובן - בייחוד מוזיקה מערבית. היא בוקעת אלינו לא רק באופן ישיר, אלא גם מכל מערכת שמע שהיא, בין אם הפוקוס עליה, ובין אם ברקע לסרט, פרסומת או משחק. אנחנו גם משתתפים ביצירתה כבר מן ההתחלה - בזמזום, שירה, או מחיאת כף. חלקנו עושים זאת יותר, וחלקנו מגיעים גם לנגינה. מתוך חלק זה, חלק קטן יותר יתמיד ואף יתמקצע.
לאור האמור לעיל, אפשר להבין שמוזיקה היא דרך להתחברות אל תחושות איזון וסדר בעולם. למעשה - אמירה זו תקפה לכל סוגי המוזיקה - גם המרדניים והפרועים שבהם, אך מובן שיש מוזיקה שבה השקילות הזו היא מאוד בולטת. באך למשל, הוא מלחין אשר משרה תחושת הרמוניה במובנים כה רבים. בכלל - כדאי לשים לב למילה הזו - הרמוניה, ולהבין את הקשר הרחב שלה לנושא.
מן הסתם - מי שעוסק במוזיקה, מצא לו פרקטיקה להרמוניה, ואולי גם לשלווה ומרגוע. זו וודאי אינה שיטה יחידה - עיסוק באמנות לחימה למשל, יכול גם הוא להוביל למקומות כגון אלו.
עיסוק במוזיקה גם מוסיף נדבכים (שגם הם ודאי מצויים בתחומים אחרים) של ביטוי אישי, והתחברות לתרבות.
כשמישהו מנגן הוא יכול למצוא נירוונה. הוא יכול לרכוש את המיומנויות, להעמיק בהן, ולהעביר אותן לחלק האוטומטי של המוח, ולעופף בהרהורים הקשורים
ליצירה אותה הוא מנגן, או אף להפליג על כנפי הדמיון למחוזות אחרים. אדם המנגן יכול ליהנות מיצירה מחדש של יצירה שהוא מכיר, או גם כזו שאינו מכיר - יכול לפתוח תווים כמו ספר, ולצלול לעולם קסום. ודאי - אדם שמנגן יכול לעשות זאת בחברותא. זו פעילות מהנה עד מאוד. יופי של תקשורת. חלקנו - המתמידים, המוכשרים והמכורים - עשויים להצטיין ולמצוא בנגינה גם דרך להרשים ו/או להתפרנס, אבל אלו כבר אקסטרות:). מכל מקום - מהחוויה שלי אני יכול לספר שאני מרגיש שאני מועיל לעולם כאשר אני מנגן לפני אחרים. מרגיש כמתווך אל חלק טוב בו של סדר טבעי, שהרי - אמרנו כבר בתחילה ששמיעת מוזיקה מחברת אותנו לממשות ולתרבות, כמו גם לביטוי, וכיוצר מוזיקה לקהל, הרי שמוענקת לעוסק בכך גם זכות פעולה למען אחרים. כך לפחות אני מרגיש.
מזמין את כולכם לסור גם אל אתר האינטרנט שלי, וספציפית - גם אל דף שיעורי הנגינה בו.
בברכה,
עדי זילברברג, מוזיקאי.