פסנתר? אורגנית? גיטרה? כינור? חלילית? על איזה כלי כדאי ללמוד לנגן? מה הם היתרונות של כל כלי וכלי? היכן הקשיים? מהן ההמלצות?
בתור מורה לנגינה בכמה כלים, יש לי את הזכות וההזדמנויות לנהל מדי פעם שיחה עם תלמיד או הורה מתלבט(ואגב - אפשר ללמוד בכל גיל, ויעידו על כך רבים מתלמידיי הבוגרים), אשר תוהה - על מה כדאי ללמוד לנגן? במאמר קצר זה, אני רוצה לפרוש מעט את התשובות והאופציות שאני נותן כמענה לשאלה זו, בהתייחס לכלים אותם אני מלמד בעצמי: חלילית, כינור, פסנתר, אורגנית, או גיטרה. כיצד קרה שאני מלמד את כל אלו? ובכן, על כך במאמר נפרד, אולם בהחלט אציין במאמר זה מה אני יודע להעניק בכל כלי וכלי.
חלילית.
לחלילית יש הרבה פעמים דימוי קצת זול. אכן - יש תנועה רחבה של לימוד מוזיקה, אשר מנצלת את פשטות הנגינה בחלילית, ועלותה הזניחה של החלילית הפשוטה, על מנת להשתמש בכלי זה כמבוא לעולם המוזיקה, ולא מתייחסים לנגינה בחלילית כמטרה בפני עצמה, אלא כהכנה לנגינה בכלי רציני יותר.
אגלה לכם סוד קטן: החלילית היא כלי רציני בפני עצמו, עם מסורת מפוארת. אני יודע את זה, מפני שאני נגן חלילית מקצועי. לא ארחיב יותר מדי בנושא זה כעת, אבל אזמין אתכם למאמר קודם שלי כאן בחוג, שנקרא "אני כנגן חלילית". מכל מקום - מדובר בכלי מכובד, אשר מככב בתחומי המוזיקה העתיקה, וגם המודרנית והקלה, ותמצאו חליליות בהרבה מאוד הרכבים שעוסקים בתחום. אני מאוד ממליץ לכל מי שרוצה להכיר את הכלי לעומק ו/או להתמקצע בו, לבוא וללמוד אצלי.
אף על פי כן, האמירה שמדובר בכלי פשוט יחסית היא נכונה - בוודאי ברמה שאינה מקצוענית. בחלילית מספיק לנשוף בפשטות, וכבר יצא צליל. כמה תווים, שלא קשה ללמוד איך לאצבע אותם, מספיקים כדי להתחיל ולנגן מנגינות קלילות ומוכרות. בנוסף חלילית היא כלי שאפשר לשאת אותו בקלות לכל מקום, ולכן אני בהחלט ממליץ לכל אחד ללמוד חלילית.
כינור.
לעומת החלילית, הכינור אינו ידידותי במיוחד למשתמש המתחיל. רבות הבדיחות על הילדים ה"מנסרים" למרבה הזוועה של השכנים האומללים. אכן - נדרש זמן ממושך יותר על מנת ללמוד להוציא מהכינור דבר אשר ינעם לאוזן, ויקסים את שומעיו. למעשה, ברוב המקרים, יעברו כמה חודשים עד אשר התלמיד באמת ינגן את המנגינות הפשוטות בצורה סבירה. חובה להתאמן יותר מבכלים מסוימים על מנת לא לדשדש, ופיתוח השמיעה והקואורדינציה, כמו גם המאבק באחיזה נכונה של הכינור, הם מעט סיזיפיים.
בכל זאת - הכינור מקסים אנשים רבים, אולם יש לקחת דברים אלו בחשבון. הגמול הוא כלי נהדר, בעל רפרטואר רחב, אשר אפשר להשתלב עמו כמעט בכל סגנון והרכב. אני מלמד כינור עד לשלב בו מתקדמים לרמה וירטואוזית (דבר זה נכון לגבי כל הכלים פרט לחלילית).
פסנתר ואורגנית.
לפסנתר רפרטואר עצום ומופלא. זהו כלי שמטיבו מנגן גם את ההרמוניה וגם את המלודיה, ולכן אפשר להשבות בקסמיו גם בנגינה אינדיבידואלית בקלות. כמובן - אפשר לנגן בפסנתר גם כחלק מהרכב, ואפילו כסולן. גם כלי זה משתלב כמעט בכל סגנון מוזיקלי שבנמצא. בסיס הנגינה בפסנתר הוא פשוט - אולי פשוט יותר מכל כלי אחר - פשוט לוחצים על הקליד, והצליל מופק. דבר זה בוודאי מעודד, כי אפשר מייד בתחילת הלימוד לשמוע מוזיקה. יחד עם זאת - הרפרטואר ואפשרויות הנגינה לפסנתר מגיעות לרמות וירטואוזיות גבוהות. הכלי תמיד יאתגר, וכמו כל כלי - האימון מאוד מומלץ על מנת להתפתח ולנגן בקלילות, ותהיה זו מוזיקה קלה, או מוזיקה קלאסית.
כמובן - קניית פסנתר, ואפילו פשוט, היא לא דבר זול, והוא גם תופס מקום, ודורש כיוון שנתי. פיתרון אפשרי לזה, המספק חלק מהאנשים, ואשר גם מאפשר לנגן בשקט ו/או עם אוזניות, הוא רכישת פסנתר חשמלי.
אפשר גם להשתמש באורגנית. כאן המקום לציין עם זאת, שאורגנית מתוכננת בעיקר לנגינת מוזיקה קלה. יש לה אפשרות לנגינה של מקצבים אוטומטיים, והיא מפתה כ"כלי שמח" בזכות כך. דבר זה מתאים לחלק מהאנשים הרבה יותר מאשר הפסנתר, אשר בו צריך ללמוד לקרוא תווים בשתי ידיים ובשני מפתחות בו זמנית. האורגנית מתוכננת כך שביד שמאל מנגנים תבניות אקורדים, שהאורגנית מפתחת אותן לליווי מוזיקלי שלם, וביד ימין מנגנים את המלודיה. כמובן - אם רוצים לעבור בשלב מסוים לפסנתר, ובשורה התחתונה - כמעט כל קלידן רציני יגיע לפסנתר בשלב זה או אחר - דרושה הסתגלות מסוימת.
גיטרה.
אפשר ללמוד מוזיקה קלאסית בגיטרה. כבר אקדים ואומר - זה לא אצלי. אני אמנם מלמד תווים, ובהחלט שמח לנגן וללמד גם יצירות קלאסיות פשוטות, אולם טכניקת הנגינה הקלאסית בגיטרה, כמו גם נגינת פלמנקו - אינן תחום התמחותי.
רוב האנשים שמגיעים אליי כשהם רוצים
ללמוד גיטרה מעוניינים באחד משני דברים: או לנגן בה ליווי לשירים (לעצמם או לאחרים, בבית או מסביב למדורה), או להיות כוכבי רוק:)
החדשות המשמחות הן, שכדי להתחיל וללוות שירים, לא צריך יותר מדי זמן מאמץ והשקעה בלימוד הכלי. אפשר לעשות את זה כבר כמעט בתחילת התהליך - בהתחלה עם שירים פשוטים, וככל שמתקדמים מתווספים עוד ועוד שירים לרפרטואר האפשרי. אמנם - צריך אחיזה איתנה ביד שמאל. כדאי שיהיה מעט כוח בידיים (ולכן אני מציין נקודה זו במיוחד להורים לילדים קטנים, אם כי - איתם אתחיל בד"כ בהתמקדות בנגינת תווים), וכדאי לקחת בחשבון שבשבועות הראשונים זה עשוי לכאוב מעט, וצריך "לחרוק קצת שיניים", אבל מעבר לכך - באמת שלא צפויה הסתבכות. בקיצור - הכלי מתגמל, ובקלות.
למבקשים ללמוד רוק אומר כך - את רוב ה"סולואים" של גיטריסטים הנערצים עליכם, תוכלו ללמוד גם מיו-טיוב. אבל כשאתם באים ללמוד אצלי גיטרה, תקבלו אט אט הבנה מעמיקה על כיצד בנויה המוזיקה. כיצד בנויים אקורדים, מהו הגיון הרמוני, כיצד קוראים תווים ואף מלחינים, ועוד. אפשר אגב לעשות את כל אלו בכל סוגי הגיטרה הפופולאריים - קלאסית/אקוסטית/חשמלית - מבחינתי אין ממש הבדל.
עוד מילה על גיטרה בס. בהרבה שירי רוק ופופ (וודאי שלא בכולם) אפשר להשתלב בקלות עם גיטרה בס ללא ידע ונסיון נרחבים, משום שהתפקידים פשוטים למדי. לעיתים מספיק לנגן תו אחד, פעם בתיבה, וללא יותר מדי השתנות ומגוון של תווים לאורך השיר. מסיבה זו הכלי הזה יכול לקרוץ לאנשים מסוימים, ואני תמיד שמח ללמד את המעט הדרוש לשם כך גם בכלי זה. כמובן - גם בבס, כמו בכל כלי אחר, אפשר להתפתח לעולמות מוזיקליים מרתקים, ולרמת וירטואוזיות מפליאה.
מילה כללית לגבי עלויות כלי הנגינה והציוד הנלווה: בכל כלי אני ממליץ לא להתפרע בתחילה. אין צורך לקנות כלי יקר. במילא יקח זמן עד שרמת הנגינה שלכם תצדיק רכישה של כלי שמסוגל לתת לכם יותר. אני לא אומר לקנות זבל, אולם ניתן למצוא כלים פשוטים במחירים סבירים וידידותיים, ותמיד ימצא להם שימוש בעתיד, גם כאשר תרצו להתקדם לכלי רציני יותר. אפשר לסגור את הסיפור בכל הכלים החל מטווח של מאה-מאתים ש"ח לתחילת נגינה בחלילית, וכלה באלפי שקלים בודדים לפסנתר. בהמשך זה כבר סיפור אחר...