אפקט מוצרט
תרפיה במוזיקה - טיפול חדשני שטופס יותר ויותר תאוצה בשנים האחרונות. מוזיקה יכולה לשפר הרגשה פיזית ונפשית, לעזור במצבים של מטח, חרדה ודיכאון, לשפר ריכוז וזיכרון, לגרום להרפיה ונינוחות. לא כל מוזיקה מתאימה לכך. מוזיקה מסוימת עלולה לגרום אפילו לאפקט הפוך. אך יש מלחין אחד שמוזיקה שלו לא רק משפיעה על בני אדם בצורה חיובית, אלא מסוגלת לעשות פלאים. זהו אחד המלחינים הגדולים ביותר בהיסטוריה - מוצרט.
המאמר קיבל את הציון:
נצפה: 1819 | דורג: 2
|
תודה שהצבעת עבור מאמר זה!
|
|
מחקרים רבים נעשו עד כה בעולם על מנת לבחון את השפעת המוזיקה של מוצארט על בני אדם ונמצא שמוזיקה של מוצארט אכן מגבירה את רמת הפעילות המוחית ויכולות אינטלקטואליות. משתתפי אחד המחקרים התבקשו לעבור טסט על רמת ה-IQ לפני ואחרי האזנה למוצרט ותוצאותיהם השתפרו לאחר ההאזנה לעומת תוצאותיהם באותו מבחן לפני.
תכונות יחודיות של מוזיקת מוצרט קיבלו פרסום רחב החל מתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת, הוֹדוֹת למחקרים חדשנים שנערכו באוניברסיטת קליפורניה. במרכז האוניברסיטאי לנוירוביאולוגיה אשר עוסק בתחום תהליכי הלמידה והזיכרון התחילה קבוצת מדענים לחקור את השפעת מוזיקה של מוצרט על סטודנטים ובני נוער. במסגרת המחקר התבקשו בוגרי הפקולטה לפסיכולוגיה לעבור טסט שבוחן את רמת החשיבה המרחבית לפי מדד סטנפורד-בינה. קבוצת הנחקרים אשר הקשיבה לסונטה ברה מז'ור לשני פסנתרים של מוצרט השיגו תוצאות גבוהות ב8-9 נקודות בממוצע מאשר בקבוצה שלא האזינה את
היצירה. החוקרים הגיעו למסקנה שישנו קשר חזק בין מוזיקה וחשיבה מרחבית כך שגם האזנה פאסיבית למוזיקה יכולה להשיג אפקט משמעותי. למחרת פרסום תוצאות המחקר חנויות מוזיקה רבות דיווחו על חיסול מלאי הדיסקים עם מוזיקה של מוצרט.
"מוזיקה של מוצרט יכולה "לחמם" את המוח", אמר גורדון שואו, פיזיקאי ואחד החוקרים. אנו משערים שמוזיקה מורכבת כמו מוזיקה של מוצרט מעוררת תהליכים עצביים מורכבים בדיוק כמו שמעוררת מתמטיקה או משחק שחמט. ולהפך, מוזיקה מונוטונית ומשעממת יכולה לתת אפקט מנוגד, כלומר לדכא את פעילות המוח. למוצרט מוזיקה ייחודית - היא לא מהירה ולא איתית מדי, לא מונוטונית, זורמת ומקסימה בפשטותה. תתופעה מוזיקלית זו, שעד היום אין לה הסבר מדעי מלא נקראה "אפקט מוצרט".
שחקן צרפתי מפורסם ז'ראר דפארדיה, כמה שזה נשמע מפתיע, סבל בגיל צעיר מהפרעות דיבור. הוא גימגם ולא היה מסוגל לדבר בצורה ברורה ורציפה, מה שכמובן מנע ממנו להגשים את חלומו - להיות שחקן. רופא וחוקר ידוע אלפרד טומטיס אשר פיתח את "שיטת טומטיס" לטיפול ב לקויות למידה, הפרעות קשב ואוטיזם הציע לו לשמוע מדי יום מוזיקה של מוצרט. כעבור כמה חודשים דפארדיה דיבר שוטף וללא הפרעה. כך התחילה הקריירה המופלאה של דפארדיה שכיכב ביותר ממאה סרטים וזכה לפרסי קולנוע רבים. מאוחר יותר, הוכיחו מחקריו של טומטיס שתדרים ומקצבים במוזיקת מוצרט תואמים לביוריתמוסים טבעים שמתרחשים במוח אדם, מה שיכול להסביר את ההשפעה החיובית מוזיקת מוצרט על עבודת המוח.
מוצרט נולד בסביבה ייחודית שהייתה רוויה במוזיקה. אביו של מוצרט היה מלחין, מנצח וכנר. כבר ברחם אימו שמע מוצרט מדי יום את נגינת אביו ואת שירת אימו שנהגה לשיר שירים וסרנדות לאורך כל ימי הריונה. היום אנו יודעים שעובר ברחם אימו מסוגל לשמוע צלילים מבחוץ החל מחודש החמישי להריון. השמעת מוזיקת מוצרט לתינוקות ולאמהות בשלבי הריון מתקדמים יכולה להגביר את קצב יצירת רשתות עצביות במוח התינוק, לסייע בהתפתחותו האינטלקטואלית ולהקנות לתינוק כישורים מוזיקלים ואהבה למוזיקה.
אפילו להאזנת פשוטה למוזיקת מוצרט יכולה להיות השפעה חיובית גם על ילדים וגם על מבוגרים. וכאשר מדובר בפעילות אקטיבית של נגינת המוזיקה שבה מתמזג הנגן עם המוזיקה ומעביר אותה דרך העולם הפנימי שלו האפקט יהיה משמעותי הרבה יותר. כי רק כשמנגנים מרגישים ומפנימים את המוזיקה באמת.
כידוע אלברט אינשטיין בנוסף לפעילותו כפיזיקאי אהב מאוד מוזיקה קלאסית והיה כנר טוב. אימו של אינשטיין שהייתה מוזיקאית בעצמה התחילה ללמד את אלברט כינור החל מגיל 5. לאורך כל ימי חייו נהג אינשטיין לנגן בכינורו ואמר שנגינה בכינור משמשת לו מקור להשראה. בין המלחינים האהובים ביותר על אינשטיין היה מוצרט. יתכן שמוזיקה אליה נחשף אלברט מגיל קטן סייעה להתפתחות גאונותו.
מחבר הכתבה: מורה מנוסה ומוסמך לפסנתר, אורגנית, חלילית, פיתוח שמיעה ומקצועות תאוריית המוזיקה עם ניסיון בטיפול במוזיקה. לפרטים נוספים אתם מוזמנים להיכנס לדף הפעילות על ידי לחיצה על קישור "מעבר לפעילות של הכותב" בתחתית הכתבה או ליצור קשר בטלפון:
054-6320495
הנחות לגולשי אתר חוג!
אהבתם?
כתבות נוספות ממדור מוסיקה