ההתעוררות המבורכת וההתעניינות הגוברת שחלו בשנים האחרונות בכל הקשור להריון ולידה, הביאו עמם, בין היתר, למבול של מושגים וביטויים המתארים לכאורה סוגים שונים של לידות. עם המבול הגיע גם הבלבול וכאן אנסה "לעשות קצת סדר" בדברים.
רבים שואלים לגבי משמעותם של מושגים כגון: לידה קונבנציונאלית, לידה פעילה, לידה טבעית, לידה "רגילה", לידה אלטרנטיבית, לידה "אחרת", לידת בית, לידת מים, לידה פיזיולוגית, לידה נרתיקית או וגינאלית אם תרצו, לידה רפואית ועוד, אולם למעשה ניתן לומר באופן כללי, כי הלידות נחלקות בעצם לשני סוגים בסיסיים:
א. לידה "רגילה" -
כזו המתנהלת ע"י צוות מילדותי-רפואי, בדרך כלל בבתי חולים, בעזרת מכשור ועזרים טכנולוגיים, תוך שימוש בתרופות ותכשירים למשל לצורך זירוז הצירים, לקידום הלידה, לשיכוך כאבים (שהשכיח בהם הוא האפידורל) ועוד.
במהלך לידה כזו, האשה די פסיבית. היא מרותקת למיטה, מחוברת למוניטור, לעירוי ולצינורות נוספים, וכן שרויה בצום עד סוף הלידה, למקרה של הסתבכות וצורך בניתוח. במצב כזה תתקשה היולדת בשינוי תנוחות במיטה ובניידות ותהיה תלויה בידע, בנסיון ובהחלטות של הסגל הרפואי.
ב. לידה טבעית -
בסוג זה של לידה מחליטים בני הזוג ובעיקר היולדת, לקחת אחריות על תהליך הלידה ועל הטיפול בתינוק, כשהצוות הופך להיות בעיקר מלווה ותומך. כיום אפשרית לידת טבעית ברוב בתי החולים, כאשר הצוות מסכים לכך, בתנאי שהיולדת נמצאת במצב של "סיכון נמוך" מבחינת הצפי לסיבוכים אפשריים בלידה.
במהלך לידה טבעית היולדת יכולה להיות ניידת. היא אינה מחוברת למוניטור או למיטה ומתמודדת עם כאביה בעזרת נשימות, תנועה,
עיסויים, שימוש בשמנים, שהייה בג'קוזי ועוד, כשהיא מקבלת תמיכה מבן זוגה או ממלווה אחר. במשך התהליך מותר לה אף לאכול ולשתות. היולדת בלידה טבעית, חווה את התהליך העוצמתי של הלידה ותופסת אותו כבריא, טבעי וזורם.
לסיכום - ניתן לומר כי בכל אחד מסוגי הלידה יכולות להיות לידות טובות ובריאות, המשאירות רושם מעצים על האישה ובן זוגה, אולם בכל אחת מהדרכים הנבחרות, הן עלולות להיות קשות, ממושכות וכואבות, תוך שהן משאירות זכרון טראומתי. על כן חשוב ללמוד, להתכונן, לתרגל ואף לבחור את הלידה שמתאימה לכם, אך כדאי גם לזכור שלא הכל תלוי בכם.
בכל מקרה, בלידה טבעית או בלידה "רגילה", העיקר שהיא תהייה עבורכם טובה וקלה.