כיצד שירה משפיעה על גוף האדם? מדוע שירה תורמת לבריאות? איך אפשר לשקם את הגוף ואת הנפש באמצעות שירה ועיסוק במוזיקה?
מוזיקה וצלילים שימשו מאז ומעולם ככלי לריפוי. עוד בעולם העתיק ידעו המרפאים על כוח ההשפעה העצום שגלום במוזיקה. מבלי להבין את התכונות הפיזיות של גלי הקול הרגישו הרופאים העתיקים שוויברציה של צלילי המוזיקה יוצרת אינטראקציה עם תהיליכים פנימיים בגוף האדם. הפילוסוף היווני אפלטון כתב עוד במאה הרביעית לפני הספירה שבכוחה של שירה לרפא בני אדם. "שירו על מנת להיות בריאים" - טען הפילוסוף. במצרים העתיקה השתמשו בשירה לריפוי נידודי שינה. הפילוסופיה הסינית עוד מתקופת קונפוציוס טענה ששירה מסייעת להשגת הרמוניה עם הטבע. בהודו העתיקה השתמשו לריפוי באמצעות חזרות על ה"מנטרות" - שהן צירופי מילים וצלילים בעלות יכולת להשפיע על התודעה באופן רוחני. גם היום משתמשים במנטרות בתורת
היוגה והמדיטציה.
הדחף החזק לצעוק ולהתאנח כשכואב לנו - מסתבר שגם הוא אחד ממנגוננים הטבעים של הגוף להתמודדות עם כאב. מעבר להקלה במישור הפסיכולוגי כתוצאה מפריקת אמוציות שליליות דרך הצעקה, התנהגות זו מתמרצת שחרור הורמונים מסוג אנדורפינים לדם שמשכחים את הכאב. לכן אנשים שמרשים לעצמם לצעוק סובלים פחות מאלא שחורקים שיניים ולא מוציאים צליל מהפה.
גם כאשר בן אדם מאזין בצורה פאסיבית למוזיקה היא יוצרת אפקט על גופו ועל נפשו. אפקט זה מתגבר כאשר אדם מייצר את המוזיקה בעצמו על ידי נגינה או שירה. במקרה של שירה לא רק שמדובר בתהליך אקטיבי (להבדיל מהאזנה) אלא בהפקת צלילים שמקורם זה הגוף עצמו, ולכן ההשפעה שלהם על הגוף היא מירבית. שירה היא תהליך פיזיולוגי בגוף שבו משתתפים איברים ומערכות רבות של הגוף, חלקם במישרין כמו מיתרי הקול, ריאות, סרעפת, שרירי החזה, וחלקם בעקיפין: מערכת העצבים, הלב, מערכת אנדוקרינית.
כיום ידוע שמרבית גלי הקול שמיוצרים על ידי מיתרי הקול לא יוצאים מיד החוצה אלא מהדהדים בתוך הגוף. על מנת להיווכח בזה ערכו ניסוי כדלקמן: שירו צליל כלשהו במקום שקט עם אוזניים פתוחות, ולאחר מכן שירו את אותו הצליל עם אוזניים אטומות היטב. מתי הצליל נשמע יותר חזק? בוודאי כאשר האוזניים היו אטומות. זאת משום שכאשר אטמתם את אוזניכם לקולות מבחוץ איברי השמיעה שלכם כוונו לשמוע את גלי הקול שמהדהדים בחלל הפנימי של הגוף.
שיטת הרפואה הטיפולית והפרופילקטית שמשתמשת בשירה ככלי לריפוי נקראת Vocal Therapy"" או טיפול בשירה. הטיפול מבוסס על וויברציה של גלי קול שנוצרת במיתרי הקול והסרעפת ומתפשתת משם לאיברים פנימיים אחרים, שמתחילים אף הם לרטט בהתאמה לוויברציה של הצליל. וויברציה זו מגיעה לכל התאים וממריצה את זרימה הדם אליהם. הדבר יוצר מעיין מסאז' עדין של איברי הגוף.
צלילים שונים משפיעים בצורה שונה ומתאימים כל אחד לאיברי גוף מסוימים, לכן ניתן להתמקד בחזרות על תנועות וצלילים רלוונטיים לאיבר הרצוי. כך למשל, התנועה: “а - а” מעסה את הגרון, הלוע ואת בלוטת התריס, התנועה: “о - о” משפיעה על החזה התחתון, שילוב התנועות: “о - i - о - i” מעסה את הלב, שילוב התנועות: “i - e - i” משפיעות על הכליות ועל בלוטות אנדוקריניות. לכל איבר יש את התדר המתאים לו. חשוב לחזור על התרגילים הנ"ל לאורך זמן. מחקרים שנעשו בקרב זמרי האופרה ששרים יום-יום גילו ששירה לא רק מפתחת את הריאות ואת שרירי החזה שלהם אלא גם מחזקת את שריר הלב.
המפתח להצלחת הטיפול בשירה נמצא בלימוד נשימה נכונה בזמן השירה. קיימות טכניקות ותרגילים שבעזרתם ניתן ללמוד לשלוט בצורה מושלמת על תהליך הנשימה. נשימה נכונה במהלך השירה מספקת כמות חמצן הדרושה לתאי הגוף ומאיטה את המטבוליזם בתאים. תרגול ואימון נשימה יכול גם לחזק את הדפנות של כלי דם ולהוות פרופילקטיקה של מחלות כלי הדם. תרגילים לפיתוח כושר הנשימה לא רק מסייעים להצלחה בשירה אלא גם מגדילים את נפח הריאות ויוצרים איוורור מספק ותקין שלהן. מבין שתי הפעולות הכרוכות בנשימה: שאיפה ונשיפה החשובה ביותר היא כמובן הנשיפה. שאיפה היא מאמץ ונשיפה היא הרפייה. שאיפה צריכה להיות אקטיבית וקצרה לעומת נשיפה איטית ושוטפת. לכן חשוב מאוד להתרכז במיוחד בנשיפה שמרפה את שרירי הגוף ומשיגה רלקסציה כללית. לאנשים שחולים באסטמה ומחלות נשימה תרפיה בשירה לא רק שלא אסורה אלא מומלצת מאוד. מחקר בקרב חולי אסטמה וברונכיטיס כרוני הראה שאצל המטופלים בשירה פחתה תדירות ההתקפים והיה שיפור במבחנים הנשימתיים.
מומלץ מאוד לאמהות עתידיות לשיר במהלך ההריון. גלי הקול שכפי שאמרנו מתפשטים בגוף, מגיעים לאוזני התינוק עוד לפני שהם יוצאים למאזינים חיצוניים. צלילים אלו מאמנים את מערכת השמיעה המתפתחת של העובר ותורמים להתפחות מוחו. בנוסף ילדים ששמעו מוזיקה ברחם אימם קרוב לוודאי יפתחו עם הגיל אהבה למוזיקה וכישורים מוזיקליים.
קול השירה, לפני שהוא יוצא מהפה, שוטף כמו מעיין את הגוף ואת הנפש ומוציא החוצה דרך הערוצים האמוציונליים את האנרגיות השליליות. שירה מעוררת דחף חזק של אמוציות חיוביות שמחזקות בריאות ומאיצות החלמה של חולים. לכן מומלץ מאוד לשיר או אפילו לזמזם מנגינות אהובות בכל הזדמנות: במהלך עבודה, הליכה, נסיעה, ניקיון, מקלחת וכל פעילות מונוטונית שהייתה משעממת מאוד ללא שירה. אין צורך להיות זמר מקצועי כדי להתחיל לשיר להנאתכם. שירה מאז ומעולם עוזרת לבני אדם לבצע פעילויות רבות ומשפרת את מצב הרוח!
אז, שירו לבריאות!
מחבר הכתבה: מורה מנוסה ומוסמך לפסנתר, אורגנית, חלילית, פיתוח שמיעה ומקצועות תאוריית המוזיקה עם ניסיון בטיפול במוזיקה. לפרטים נוספים אתם מוזמנים להיכנס לדף הפעילות על ידי לחיצה על קישור "מעבר לפעילות של הכותב" בתחתית הכתבה.
הנחות לגולשי אתר חוג!