ריקודי הבטן הפכו לטרנד עולמי. חוגים לריקודי בטן תופסים מקום של כבוד בין שיעורי העיצוב. אך לא רק הנאה יש בריקוד הבטן אלא גם יתרונות בריאותיים בולטים: הוא מפחית כאבי גב, מסייע ללידה קלה, הוא גורם למצב רוח טוב יותר ומשפר את הדימוי העצמי.
בשנים האחרונות ריקודי הבטן הפכו לטרנד עולמי והצטרפו לזרם המרכזי בתחום של הפעילות הגופנית. כיום,
חוגים לריקודי בטן תופסים מקום של כבוד בין האירובי, היוגה, הפילאטיס ושיעורי העיצוב.
ריקוד הבטן הוא ריקוד עתיק יומין ומוכר כחלק מההוויה החברתית והתרבותית של עמי צפון אפריקה ומרכז אסיה. ריקוד הבטן כפי שהוא מוכר לנו היום דומה במקצת לריקוד הבטן כפי שהיה בתחילת דרכו. היה זה ריקוד דתי, שרקדו נשים בטקסים שונים שקשורים בפולחן האדמה, הפריון והמיניות. מהמאה ה-18 ואילך, החל הכיבוש המערבי להשפיע על המזרח ובכלל זה על ריקוד הבטן. מאוחר יותר, הרקדניות של המאה ה-20 הושפעו מהמחול הקלאסי ושילבו אלמנטים שלו בריקוד שלהן. בריקוד הבטן יש הרבה מקום ליצירתיות ולחופש ביטוי אישי וכך נוהגות בו הרקדניות המודרניות.
הדעה הרווחת היא שריקודי בטן מאוד קלים: עניין של קצת לנענע בחזה ובישבן וזה הכל. אבל ריקודי בטן אינם פשוטים לביצוע, ונדרשת שליטה מלאה בגוף והרבה עבודה קשה, התמדה ואימון כדי להניע כל איבר בנפרד ולשלב ביניהם יחד במהירויות שונות. הסטיגמה של הריקוד ככזה שמטרתו לשעשע ולפתות גברים היא לגמרי מוטעית. בחברות קדומות נשים רקדו עבור נשים בטקסים ובמפגשים חברתיים: טקס חינה, טקס לידה, טקסי אבל וכדומה, כשלכל טקס היה ריקוד משלו.
בשנים האחרונות ריקוד הבטן זוכה סוף סוף להכרה הראויה לו. נשים מכל גיל, מוצא ומשקל מוצאות בהם הנאה ושחרור, ועכשיו גם מודעים יותר ויותר רופאים בארץ ובעולם לסגולותיו הבריאותיות של הריקוד. אבל מתברר שלא רק הנאה יש בריקוד המזרחי העתיק, אלא גם יתרונות בריאותיים בולטים: הוא מחזק את שרירי האגן והבטן, מפחית כאבי גב, מונע אוסטאופורוזיס, ואפילו מסייע ללידה קלה, הוא גורם להפרשת הורמונים שאחראים למצב רוח טוב יותר ושורף קלוריות. ריקוד הבטן משפר את הכושר גופני ויציבה נכונה ומפתח גמישות וקואורדינציה,
ריקודי הבטן, כמו כל פעילות גופנית אירובית אחרת, גורמים לעלייה ברמת הסרוטונין והנור-אדרנלין במוח – חומרים שאחראים על מצב הרוח ועל חיזוק מערכת החיסון. הצעדים הרתמיים, תוך כדי סיבובי האגן, הכתפיים והחזה, מגבירים את הפרשת הסרוטונין והורמונים טבעיים אחרים, וזה, כנראה, סוד ההשפעה המיטבית של הריקוד על מצבי חולי. כך עולה סף הכאב, ומרגישים הנאה ושיפור בהרגשה הכללית. לריקוד בכלל יש השפעה מיטיבה על הבריאות. הוא משפר את זרימת הדם במוח, מונע מצבים של חוסר חמצן ועושה גירוי של המוח דרך לימוד תנועות חדשות. נמצא גם שריקוד גורם לגירוי של מרכז ההנאה במוח. חוקרים מקנדה מצאו שריקודי בטן מעלים את הרגשת ההנאה מסקס. בצ'כיה, למשל, מקיימים סדנאות לריקודי בטן במחלקות האונקולוגיות בבתי החולים. בפילדלפיה קיימת תנועה לטיפול בכאב דרך ריקודים.
לריקודי הבטן הייחודיות שלהם. אותן רעידות, לדוגמה, שהן חלק בלתי נפרד מהריקוד, הן בעצם מסז' טבעי לכל חלקי הגוף החשובים של האישה, כמו השד ואזורי הבטן. ההפרדה בין חלקי הגוף השונים בזמן הריקוד גורמת לשיפור ניכר בקואורדינציה – דבר חשוב במיוחד בגיל המבוגר – שלא לדבר על יתרונות הריקוד לחיזוק העצמות והשרירים ולמניעת אוסטאופורוזיס.
בנוסף נעשית עבודה על הגמשה של המפרקים באזור המעבר בין עמוד השדרה המותני והאגן, וכמובן גם על מפרקי הירך, שלהם תפקיד חשוב בכל נושא היציבה. השילוב בין תנועות רתמיות מצד אחד ותנועות חדות מצד שני תורם מאוד לחיזוק ולעיצוב המפרקים. ריקודי הבטן טובים לאגן, ליציבה, למפרק הירכיים וגם לירכיים עצמן, משום שחלק גדול של שרירי האגן יורדים אל תוך הירכיים.
ריקודי בטן מומלצים במיוחד למי שסובלים מבעיות בגב התחתון. הבעיות האלה נובעות ברוב המקרים מההקשתה החזקה של עמוד השדרה קדימה. על ידי חיזוק שרירי האגן אנחנו מנטרלים, מבטלים או מקטינים את ההקשתה הזו, וכך גם את הלחץ על האלמנטים האחוריים בעמוד השדרה, ששם בדרך כלל מסתתרות הפתולוגיות.
ריקוד הבטן תורם רבות לדימוי העצמי הנשי; בחברה המודרנית הרזון והנעורים הם מושא הערצה, והחברה מנסה לחייב את הנשים לעמוד במיתוס היופי. ריקוד הבטן נותן לגיטימציה לאישה להיות יותר מלאה ויותר מבוגרת.