על פי המחקרים, ידוע כי תינוקות וכן עוברים נמצאים בשלב של שנת rem, המאופיינת בתנועת עיניים מהירות.נשאלת השאלה, האם הם חולמים?
מתוך ספרו של זיו מאיר: "גלגול נשמות-כל הסודות הכמוסים"
המחקר הפסיכולוגי במעבדות שינה מלמד כי שנתם של תינוקות היא ברובה שנת REM , לפיכך הסיקו חוקרים שונים כי שלב זה קשור להתפתחות המוח. לטענתם הקשר עשוי להיות משני כיוונים, יתכן שהתפתחות המוח גוררת הופעת שנת רים (אולי כדי להכניס סדר בהתפרצויות של צמיחת נירונים), וייתכן גם ששנת רים היא הסוללת את דרך להתרחשות צמיחה של המוח.
כן קיימים השערות רבות נוספות לתופעה התמוהה של שנת REM ולהלן 4 סוגי הסבר נוספים על פי מספר חוקרים אחרים: 1. עמידה על המשמר 2. למידה (התגבשות או הדחה), 3. תכנות מחדש של התנהגויות
טיפוסיות למין 4. התפתחות המוח, מכאן שניתן לומר כ במקום שיש כלכך הרבה הסברים משוערים איין הבנה כלל לסיבות התופעה. עד כה לא זכתה אף אחת מן ההשערות לאישוש ברור או להפרחה חד משמעית . אומנם המחקר מלמד כי חסך בשנת REM חל אחרי אימון, הוא פוגם בלמידה ובמיוחד בלמידה של תפקידים מסובכים אבל השפעת החסך אינה גדולה ביותר ראו מחקרו של McGrath&Cohen 1978:Smith1985) )
מחקרים בעוברים ובתינוקות אשר נולדו קודם זמנם מראים ששנת REM מופיעה לראשונה שלושים שבועות לאחר ההיתעברות ומגיעה לשיאה בערך בשבוע ה-40 Roffwarg,Muzio&Dement,1966,Petter-)) כ-70 אחוז משנתם של ילודים היא שנת REM, בגיל שישה חודשיים יורד השיעור הזה ל30%, בגיל 8 ל22% ובשנות הבגרות המתקדמות למתחת ל15%.
עם תפקיד שנת REM הוא לקדם את התפתחות המוח נשאלת השאלה מדוע קיימת שנת REM גם בבוגרים? אחת האפשרויות לדעת החוקרים השונים היא ששנת REM ממריצה את השינויים הכבירים החלים במוח בזמן התפתחותו, מאידך כאשר אנו מעירים במעבדות השינה את הנסיינים בשנת הREM, הם תמיד מספרים כי היו באמצע חלום, דהיינו יש לציין כי שלב החלימה על פי כל המחקרים מלמד כי הוא השלב בו מתרחשת שנת הREM, עוד אציין כי בכל המחקרים אין כל קשר בגיל הנסיין אותו אנו מעירים, כלומר בכל גיל בו אנו מעירים את הנסיין מתברר כי הערנו אותו בעת החלום.
לעומת זאת בכל שלב שינה אחר בו אנו מעירים את הנסיין אין הוא טוען כי היערנו אותו בעת החלום, מכאן שאין ספק כי שנת הREM היא השינה בה אנו חולמים וחוויים חוויות שונות.
אם כן מדוע עוברים חולמים כ-70% מהזמן בו הם ישנים ומעל הכל על מה הם חולמים? אלו חוויות הם כבר הספיקו לחוות? מדוע הם לעתים מחייכים בעת החלימה ? מה הם רואים? מדוע תינוקות רכים החולמים רק כ-50%-30% (תלוי בגיל ) צוחקים לעיתים בשנתם, או מתעוררים בחרדה ובוכים בפחד היסטרי? האם גם זה קשור לשלב התפתחות המוח? או בשל המרצת שינויים החלים במוח כחלק מההתפתחות? אם כן מדוע לעיתים התינוק בשנת החלימה מחייך ומגיב בעזרת גפיו כאילו הוא רואה דבר מה , כמו גם שרוי לעיתים בפחדים ובהתכווצות?
מכאן שההסברים של החוקרים המלומדים לוקה בחוסר רב, הם למעשה אינם יכולים להסביר את התופעה, ובודאי שההסבר המדעי במקרה זה לא צלח.
ההסבר ההגיוני הפשוט ביותר הוא:
א. כמו שהמבוגר חולם גם התינוק חולם.
ב. כפי שהמבוגר חולם בחלק מחלומותיו על ההתנסויות שחווה כך גם התינוק חולם על חלק מההתנסויות שחווה.
ג. משך החלימה הארוך יותר של התינוק נעוץ כנראה בעובדה שהמעבר לחיים הללו צורך הסתגלות איטית יותר, על כן הוא שרוי יותר זמן בזיכרונות מהעבר, דבר המקל עליו את תנאי ההסתגלות לחיים, כך ככל שאנו גדלים אנו זקוקים לפחות זמן הקשור בהסתגלות לחיים אלו, ואנו יכולים להתמודד עם המקום והחוויות אותם אנו חווים.
ד. על אלו חוויות חולם התינוק, עובר?
יש להניח שעל אותם החוויות, זיכרונות המצויים עמו מגלגולו הקודם אשר טרם נמחקו מהשלב המודע ללא מודע והם עדיין טריים במוחו.
כידוע חלק מהילדים בשלב הצעיר לרוב עד גיל 3-4 שנים זוכרים את גלגולם הקודם (בהמשך מפורטים מחקרים שונים בעניין זה התומכים בכך).
לכאורה קביעתי זו אינה טובה יותר מקביעתם של חוקרים רבים שציטטתי קודם לכן האומנם ??? על כך ראו בפרקים הבאים.