כולנו בני אדם מורכבים מתורשה, חינוך וחוויות שעברנו בחיינו עד כה. כשאנו באים לקחת החלטות חשובות בחיים אנו מושפעים מהתמהיל הזה.
מה הן ההחלטות החשובות בחיים?
כיצד אנו מחליטים החלטות חשובות בחיים?
כולנו בני אדם מורכבים מתורשה, חינוך וחוויות שעברנו בחיינו עד כה. כשאנו באים לקחת החלטות חשובות בחיים אנו מושפעים מהתמהיל הזה.
מה הן ההחלטות החשובות בחיים?
לא שואלים אותנו אם אנו רוצים להיוולד ולא מודיעים לנו, בדרך כלל, כשעלינו ללכת ולעזוב את העולם הזה. בין לבין אנו עושים החלטות יום יומיות מתוך הרגל והסח הדעת. אנו מפתחים הרגלים כפי שראינו אצל המשפחה הקרובה כגון סבים, הורים, אחים , למי שיש, מורים, מדריכים ודמויות בעלות משמעות שאנו מאמצים במשך החיים.
למעשה יש מעט מאד החלטות באמת גורליות וגם הן בעיקרון אינן גורליות כי הן הפיכות לטוב ולרע.
1. בחירת מקצוע. כיצד אנו בוחרים? לחלק מהאנשים יש נטייה טבעית למקצוע מסוים ויודעים משחר ילדותם במה הם רוצים לעסוק. אחרים מושפעים מההורים ומחקים , או מושפעים מחלומם של ההורים, שלא הצליחו לממש בעצמם. אחרים שוקלים מה יותר חשוב קריירה או משפחה, כמה זמן מוכנים להקדיש לנושא העבודה ובוחרים בהתאם (בעיקר נשים) ויש גם כאלה שהולכים לייעוץ עם גרפולוג, פסיכולוג תעסוקתי או מכונים המתמחים בכך.ועדיין יש ומגלים אחרי כמה שנים שהבחירה הייתה מוטעית, שנמאס ורוצים להחליף ולרוב השינוי אפשרי ומבורך ומכניס רוח חדשה לחיים.
2. בחירת בן/בת זוג. בנושא זה יש משמעות לתרבות ויד למקרה. יש תרבויות שבהן מקובל השידוך ושם להורים השפעה מכרעת. בכל מצב, ליד המקרה תפקיד חשוב: עם מי הפגישו אותנו או את מי פגשנו במקרה, מתוך מבחר אנשים שהיו מתאימים במידה שווה או אפילו יותר. יש אנשים הפונים לייעוץ גרפולוגי לבדוק את המועמד טרם נקשרים רגשית, פונים
לחוגים המכשירים לחיי שותפות, ובוחרים לא רק על פי הרגש, אלא גם ההיגיון.
3. בחירת מקום עבודה. הציניקנים יאמרו לא בוחרים אלא שמחים שיש עבודה. ובכל זאת אלו שהשקיעו ולמדו מקצוע נדרש נהנים מאופציות בחירה. יש שיבחרו על פי המשכורת המוצעת, אחרים יבדקו את היחס בין השקעת הזמן והתמורה מול הזמן שנשאר להשקיע בזוגיות ומשפחה, אחרים יבדקו אפשרויות קידום ויש שיבדקו נגישות מבחינת ריחוק מהבית ונוחות ההגעה. ברי המזל ימצאו את רוב הפרמטרים במקום אחד. מכל מקום חייבים להפעיל שיקול דעת ומחשבה טרם החלטה.
4. בחירת מקום המגורים.לרווקים תהיה משימה יותר קלה כי על השאלות יענו בעצמם לעצמם. לנשואים תהיה עבודה קשה יותר כי יצטרכו למצוא סינתזה בין שני רצונות, שתי תרבויות, שני סגנונות של קבלת החלטות. האם החלטות נופלות על פה אחד "הפה שלי" או סינתזה של רצונות.
מכל מקום אנו חייבים לקחת בחשבון כמה וכמה פרמטרים.
א. סגנון חיים. האם אנו מעדיפים עיר סואנת עם כל מה שהיא מציעה או מקום שקט ורגוע עם אקולוגיה טובה יותר. האם אנו מעדיפים לגור בבית גבוה ומודרני עם מה שהוא מעניק ולהתעלם ממסת הדיירים שאיתם צריך לחלוק את החלום או שאנו מעדיפים בית עם פחות דיירים או בית פרטי. האם חשוב לנו שתהיה נגישות טובה למקום העבודה או שאין לנו בעיה עם נסיעה של שעה בפקקים, העיקר לגור במקום ובבית החלומות. האם חשוב לנו שיהיה בית מרווח עם פרטיות לכל אחד או שאנו מעדיפים את הצוותא החמה והצפופה.
ב. האם אנו מוכנים להתמודד עם משכנתא גבוהה והמתח הכרוך בכך או שאנו מעדיפים בית פחות מתאים לכל הפרמטרים, אולם ללא דאגות משכנתא.
ג. האם חשוב לנו לגור במקום קרוב להורים או שמא אנו רוצים עצמאות וקירבה סלקטיבית.
ד. האם אנו מחפשים מקום שיש לנו שם חברים או שאנו מעדיפים מקום חדש וליצור חברויות חדשות.
ה. האם אנו מושפעים מהחלומות, חוסרים, טראומות...של הורינו או אנו חפים מכל השפעה כזאת ומתרכזים בשיקולים הענייניים.
כדאי מאד שכל אחד יצור טבלה עם כל האלמנטים, ולאחר מכן נשב ביחד ונברר מה מאד חשוב שאי אפשר לוותר על זה ובמה אפשר למצוא את הסינתזה שמקובלת על שני בני הזוג. למשל: אחד רוצה בית פרטי והשנייה רוצה דירה מרווחת וללא מדרגות בבית. פשרה סבירה תהיה בית פרטי חד קומתי.
לבסוף חשוב לשמור על הזוגיות, האווירה הטובה ואם גם ההחלטה תתברר כשגויה, לזכור שקל יותר להחליף בית מאשר זוגיות.
www.shosh4u.com