מטרת הכתבה להציג, באופן כללי, את מהות הטיפול בעזרת בעלי חיים, תוך התיחסות לאוכלוסיות היעד, אופי ההכשרה של המטפלים ותיאור של תהליך טיפולי.
טיפול באמצעות בעלי חיים-תיאור כללי
בני האדם נעזרו בבעלי החיים בדרכים רבות לאורך ההיסטוריה. אם למטרות ציד, משא, עבודה, שמירה ושעשוע.
במהלך המאה התשע עשרה, התגלה כי בעלי החיים עשויים לסייע לבני האדם גם בדרך טיפולית, על מנת להפחית התנהגויות והרגלים שליליים והגברת התנהגויות והרגלים רצויים וחיוביים מבחינה נורמטיבית.
במהלך המאה העשרים, הוגדר טיפול באמצעות בעלי חיים כמקצוע, למטרת סיוע לאנשים מאוכלוסיות שונות ובעלי מגבלות שונות. אנשי מקצוע ממקצועות הטיפול והרפואה, החלו להיעזר בבעלי החיים כגורם מתווך ומסייע לאנשים בעלי קשיים בתחומים שונים: מוטוריים, חברתיים, לימודיים, נפשיים ורגשיים. כיום, נהוג לטפל בקשת רחבה של מוגבלויות, הפרעות וקשיים מסוגים שונים, באמצעות בעלי חיים, כגון: ילדים ומבוגרים בעלי הפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות, בעלי פיגור שכלי, אוטיסטים, בעלי שיתוק מוחין ונכויות שונות, קשישים הסובלים מבדידות, ילדים הסובלים מקשיי למידה וכן הלאה.
אולם, אל לנו לשכוח כי בעלי החיים אינם כלי טיפולי, אשר ניתן להשתמש בו כרצוננו, אלא מדובר ביצורים חיים, בעלי רצונות ורגשות, אשר יש להתחשב בהם ולדאוג לרווחתם, הן הפיזית והן הנפשית. לפיכך, בבואנו להיעזר בבעלי החיים למטרות טיפוליות, עלינו, בראש ובראשונה, להכיר את צרכיו של בעל החיים ולרכוש לו כבוד ואהבה. כמטפלים, הדואגים לרווחת בעלי החיים אשר באחריותנו, עלינו לדאוג להם לאספקת מזון ומים, ניקיון והענקת תחושת בטחון ושלווה עבורם. יש לציין, כי בעל חיים, אשר חש מועקה ומתח, אינו יכול לתפקד כראוי בטיפול. לכן, לרווחת כל הנוגעים בתחום הטיפולי, יש לדאוג שבעלי החיים יהיו רגועים, בריאים, נקיים, שבעים ומורגלים לבני האדם.
כיום, נעזרים בחיות רבות בטיפולים השונים: ארנבונים, שרקנים, תוכים, אוגרים למיניהם ואף נחשים, לאוהבי החיות בעלות הדם הקר. החיות מסייעות למטופלים לחוש קירבה למטפל תוך ליטוף החיה או צפייה בה ואף להשליך מרגשותיהם הם על רגשות החיה שבקרבתם. חיות אלה עשויות להעניק תחושה של שלווה וחיבה לאנשים בקרבתן.
מהי "תרפיה באמצעות בעלי חיים"?
אברהם שליו, בספרו "המרפא הפרוותי", מגדיר "תרפיה באמצעות בעלי חיים" כשימוש בחיות מחמד כעזר טיפולי ושיקומי לטיפול במגוון רחב של מצוקות פיזיות ונפשיות גם יחד. מדובר בתחום הוליסטי, המשלב ידע ומומחיות מתחומים שונים (ביולוגיה, זואולוגיה, פסיכולוגיה, חינוך מיוחד וכן הלאה). אולם, הידע כשלעצמו אינו מספיק כדי להפעיל תכנית זו. מעל הכל, נדרשת מן האדם מנה גדושה של אהבה לחיות ולאדם והרבה התמדה ורצון.
מיהו קהל היעד?
הטווח של סוגי המטופלים שעשויים להיעזר בגישה זו הינו רחב ביותר: ילדים פגועים פיזית ונפשית, בעיות והפרעות פסיכיאטריות, הפרעות קשב והתנהגות, קשיים ביצירת קשרים חברתיים, מחלות נפשיות וסופניות וקשישים במצבים שונים. אופיו האוניברסלי של הקשר עם חיות מחמד, השפעותיו הרחבות והמתונות והגמישות הרבה ביישומו מהוות יתרון רב: המטופל אינו חייב להיות בעל כושר תנועה (כנדרש בטיפול בריקוד או בתנועה), או בעל חושים וכישורים (כגון כישורים מוזיקליים), כאלה או אחרים. גם אדם חרש-אילם או משותק עשוי להפיק תועלת עצומה מקשר טיפולי כזה. תכונתה הבסיסית של חיית המחמד היא
קבלה מלאה של כל אדם באשר הוא, ללא קשר למצבו ונכותו.
כיצד מתבצע הטיפול?
כאמור, כל מטופל נוטה להימשך לבעל חיים מסוים יותר מאחרים. יש שיעדיפו את בעלי החיים הפרוותיים למיניהם (ארנבונים, אוגרים, כלבים, חתולים וכן הלאה), יש שיעדיפו את בעלי הדם הקר (נחשים, לטאות וכדומה), יש שיתעניינו בבעלי הכנף וכן הלאה.
הטיפול היעיל ביותר יתבצע כאשר המטופל חש קשר וחיבור מיוחדים לבעל החיים בו בחר, במודע או שלא במודע, ובעל החיים יחוש בנוח עם המטופל עצמו.
ניתן לטפל באמצעות בעלי חיים בשלושה אופנים: באמצעות תצפית סבילה באורחות החיים של בעלי החיים ולמידה על מאפייניהם, באמצעות שימוש בתכונותיהם הפיזיות של בעלי החיים לשם שיפור מוטורי ביכולת של המטופל (כגון רכיבה טיפולית על סוסים או ליטוף) ובאופן פסיכולוגי, בו המטופל משליך על התנהגות בעלי החיים את התנהגותו וחוויותיו שלו ולומד כיצד להתמודד עם מצבים שונים בחייו.
הטיפול באמצעות בעלי החיים כולל את המטופל, המטפל ואת בעל החיים הנוכח במקום הטיפול באותה העת. כך נוצר "משולש טיפולי", אשר בעל החיים משמש כזרז ליצירת קשר טיפולי בין המטופל למטפל. בעלי החיים מסייעים "לשבור קרח" וליצירת נושאי שיחה ותחומי עניין משותפים, בין המטפל למטופל.
יש להתאים לכל מטופל את סוג הטיפול ההולם את מטרות הטיפול ואת נטיות ליבו של המטופל. לדוגמא, ילד הסובל מבעיות התנהגות ונוטה להתחבר לאוגרים, ייטה להשליך על התנהגותם של האוגרים את התנהגותו שלו וכך ניתן להגיע אליו ולעבוד עימו וכן להשיג תוצאות חיוביות. מאידך, רצוי לעבוד עם ילד הסובל מפוביה מכלבים, באמצעות חשיפתו ההדרגתית לכלבים, על מנת להתמודד ולחיות עם הפוביה.
מי מטפל באמצעות בעלי חיים?
על מנת לעבוד כמטפל באמצעות בעלי חיים יש לעשות תואר שני בתחום פסיכולוגי קליני(כגון עובד סוציאלי קליני) או לקבל הכשרה של "מחנך ומסייע לרווחת האדם באמצעות בעלי חיים" ולעבוד בצמוד לפסיכולוג קליני, שהוא גם מדריך בהכשרתו.
כמו כן, ניתן לעבוד בפינות חי ובמוסדות חינוך, בהדרכות אוכלוסיות שונות באמצעות בעלי חיים, בפני קהלים שונים, אשר נעזרים בבעלי החיים על מנת להתגבר על מצוקות ומגבלות שונות לדוגמא, הדרכות עם בעלי חיים בפני קשישים אינן בעלות אופי טיפולי רשמי, אך עצם נוכחותם של בעלי החיים וההתייחסות לקשישים עשויה לסייע להם להפיג בדידות, לקחת אחריות על בעל חיים מסוים ולתרום להרגשתם הפיזית והנפשית, כך שהמפגש עם בעל החיים זוכה לפן טיפולי.
על מנת לקבל הכשרה של מחנך ומסייע באמצעות בעלי חיים, יש ללמוד את התחום באחת המכללות המציעות מסלול שכזה (מכללת לוינסקי, מכללת סמינר הקיבוצים, מכללת מגן דוד ירוק, מכללת אורנים ומכללת דוד ילין). חלקן דורשות תואר ראשון כתנאי קבלה, במסלול הסבה אקדמאית וחלקן מציעות קורסים קצרים יותר בתחום, אשר אינם מהווים השכלה אקדמאית, אך מאפשרים יכולת עבודה בתחום.
הכותבת הינה מטפלת מוסמכת בחינוך וסיוע באמצעות בעלי חיים (זואותרפיה)
ליאת בורשטין,
054-5203494
liat@pina-chama.co.ilwww.pina-chama.co.il