נשים רבות מתחילות לעסוק בפעילות גופנית מסודרת דווקא בתקופת ההיריון. המודעות למצב הגוף היא בשיאה בתקופה זו של החיים ויחד איתה מתעצמת תחושת האחריות לתפקוד תקין וטוב יותר של הגוף. במאמר זה נציג את יתרונות התרגול בתקופת ההריון ונסקור את השיטה על היבטיה השונים.
נשים רבות מתחילות לעסוק בפעילות גופנית מסודרת דווקא בתקופת ההיריון. המודעות למצב הגוף היא בשיאה בתקופה זו של החיים ויחד איתה מתעצמת תחושת האחריות לתפקוד תקין וטוב יותר של הגוף. רוב האנשים בעולם המערבי אינם עוסקים בפעילות גופנית מספקת ומבלים את מרבית שעות היום בישיבה. ישיבה ממושכת משבשת את הזרימה הטבעית, החיונית של האנרגיה בגופינו, וגורמת ליציבה לקויה, נשימה שטוחה ולכאבי שרירים מפרקים
ושלד.
יוגה היא תורת חיים עתיקת יומין, מקורה בהודו.היא פעילות פיזית מנטאלית ואמצעי מצוין להרפיית וחיזוק הגוף והתודעה ולבניית מרכז פנימי יציב. מתיחת אברי הגוף בתנוחות היוגה השונות תוך התבוננות וריכוז מייצרת זרימת אנרגיה רכה ושוטפת וכך יחול שיפור בתפקוד האיברים הפנימיים וזרימת הדם, שרירי השלד יתחזקו והתודעה תהיה שקטה יותר.
במובן הפרקטי יוגה היא שיטת תרגול העוזרת במניעת מחושים שכיחים כמו כאבי גב, עצירות, בצקות ברגליים ומשקמת את תווך התנועה הנועד לגוף. כמו כן זו הזדמנות לבניית יציבות מבנית עמוקה יותר.
בשיטת איינגאר יוגה ישנה התייחסות מיוחדת לאישה ההרה. ב.ק.ס. איינגאר - מייסד השיטה - הרכיב מחזורי תרגול מיוחדים לזמן חשוב זה בחיי האישה והתאים את תנוחות היוגה לשינויים העוברים על גוף האישה ועוברה. בתו, גיתה איינגאר, גם היא מורה ליוגה בעלת תואר ד"ר ברפואה איורוודית שיכללה ופיתחה את מחזורי תרגול היוגה לנשים הרות. מחזורי תרגול אלה מותאמים לשלבי ההיריון השונים ומבוססים על העיקרון של יצירת מרחב אופטימאלי לתנועה והזנה ברחם האם. כך למשל את אותה התנוחה נתרגל באופנים שונים המותאמים לשלב ההיריון או למצב הגופני והמנטאלי, נכון לאותו היום.
התאמת אופני התרגול השונים בהתאם לצרכים המשתנים מכתיבה שימוש באביזרים (אותם המציא ב.ק.ס. איינגאר) שנועדו לתמיכת חלקים של הגוף.
תרגול התנוחות תוך שימוש באביזרים מאפשר לממש באופן האופטימאלי את הפוטנציאל השלדי והאנרגטי של התנוחה.
במשך תשעת חודשי ההיריון יצטרך גופך להכיל ולהסתגל לשינויים פיזיולוגיים ומנטאליים עצומים. כל מערכות הגוף יסגלו את עצמם לצרכים החדשים, כי כשאת נושמת מעכלת ומפרישה את לא עושה זאת רק למען עצמך אלא גם עבור תינוקך הגדל.
זמן תרגול היוגה הוא הזדמנות לבניית מודעות עצמית עמוקה יותר ומודעות לקיומם של חיים נוספים, המכתיבים את מהלכם, בתוכך. תרגול רצוף ושיטתי של יוגה יאפשר לך להתמודד עם השינויים העוברים על גופך. באופן הדרגתי, ויחד עם שיפור היציבה תחושי מבוססת ומאוזנת יותר בגופך ותודעתך. כמו עץ ששורשיו נטועים היטב באדמה, גזעו יציב בחלל וענפיו חופשיים להתנועע עם הרוח; כך גופך ישתרש בבסיסו ויאפשר לקלילות וחופש לשגשג בפלג הגוף העליון.
השפעת תרגול יוגה היא, אם כן, פיזית, מטבולית ומנטאלית. התנוחות היוגיות הקלאסיות מותאמות לצרכי ההיריון והעובר. בהרבה מן התנוחות ניתן לחוש בשביעות רצונו של העובר מן התרגול, הוא/היא לא מפסיק/ה לרקוד בפנים. המרחב החדש שנוצר עבורו/ה והתנוחות השונות והחדשות שבהם הוא/היא מוצא/ת את עצמו/ה מגרים לתנועתיות ופריסה של האיברים. אין ספק שחוויה משותפת זו, של תרגול משותף והקשבה הדדית, מאד מרגשת.
חשוב להדגיש שההשתתפות בשיעורי יוגה להריון אינה מהווה תחליף לקורס הכנה ללידה (אם את חשה בצורך להשתתף בקורס כזה). במהלך חודשי האימון מתפתחת שליטה בגוף ובנשימה. כמו כן מתעוררת המודעות לכוחו וליכולתו הבלתי רגילה של הגוף. הקשר שנוצר בינך לבין גופך יקנה לך בטחון עצמי ביכולותייך ותחושה של שליטה מוצקה יותר.