חוגים >> לימודי מוסיקה >> האזנה למוסיקה
חוגים >> לימודי העשרה >> פילוסופיה
תיאור הפעילות:
המוזיקה כשפה אוניברסלית של הטבע, המאפשרת לנו לגלות סודות של חכמה, יופי ועומק בתוכנו ובסביבתנו.שבעה מפגשים עיונים וחויתיים כאחד, הכוללים האזנה מודרכת למוזיקה מגוונת. מפגש עם מוזיקה מרחבי העולם, עם מלחינים בולטים ועם יצירות מופת, בחיפוש אחר הרוח העומדת בשורש האהבה למוזיקה.תכנית הקורס:
מפגש מבוא ללא תשלום: מהי מוזיקה – תחילתו של מסע אל שורשי המוזיקה הנעוצים בתרבויות הקדומות והמסורתיות, דרך הזמנים העכשוויים ועד לעולמות עתידיים אפשריים. על ארבעת יסודות המוזיקה: צליל, קצב, מלודיה והרמוניה ועל הביטוי שלהם בחיי היום-יום. המוזיקה העממית, האמנותית והמסורתית כשלושת תחומי המוזיקה בהם נעסוק במהלך הקורס.
מפגש פתיחה: מוזיקה עממית ומסורתית - המוסיקה תפסה תמיד מקום מרכזי בחייו של האדם, ביום יום, בקהילה ובבית. במרכז המוסיקה העממית עומדים פשטות וטוהר אליהם ניתן להתחבר גם היום. נפגוש במוסיקה עממית מתרבויות שונות וננסה לראות את המאפיינים האוניברסאליים ואת הייחוד של מוסיקה זו, בכדי לראות כיצד ניתן להביא את איכויותיה גם לחיינו.
2. נקודת המאזניים – במאה ה-12 לאחר מאות שנים של חוסר שינוי, מגיעים לפתע שני מלחינים ומשנים את העולם. מדוע נולדה המוזיקה האמנותית דווקא ברגע זה? מה הדבר מגלה לנו על תפקידה? על הולדתה של המוזיקה האמנותית והשפעתה על תפיסת המוזיקה בעולם המערבי.
3. המלחין, המבצע והמאזין – המשולש הרומנטי של המוזיקה. מיהו המלחין? מהו תפקידו המסורתי? פעולת ההלחנה כפעולה של יצירה ובריאה. מה נדרש מהמלחין בכדי ליצור? כיצד אנו יכולים להיעשות ליוצרים? על מלחינים גדולים ועל מלחמתם הפנימית למען היופי הנשגב. האם תפקיד המאזין הוא אכן תפקיד פסיבי? האם שליטה טובה על כלי הנגינה מספיקה בשביל להיות מבצע טוב? האם ניתן לשפוט ביצוע של יצירה אמנותית?
4. משמחה לתחייה מחדש - הסימפוניה התשיעית היא אחת היצירות המפורסמות והבולטות בעולם המוסיקה המערבית וביצירתו של בטהובן. היא מבטאת עוצמה, גבורה, אהבה ומעל לכל אחדות. בטהובן לוקח אותנו למסע פנימי, בו הוא חושף אותנו למלחמה הפנימית שהתחוללה בתוכו ולמקור כוח פנימי אותו גילה אותו הוא מכנה: "השמחה". שבעים שנה לאחר מכן, גוסטב מאהלר ילחין את סימפוניית "התחייה", סימפוניה נבואית הממשיכה את יצירתו של בטהובן. תוך האזנה וניתוח היצירות ננסה להבין את כוחן וכיצד ניתן להפוך אותן לגורם משמעותי ונוכח בחיינו.
5. מוזיקה כדרך רוחנית שיעור תרגילים - מהי דרך רוחנית? כיצד המוזיקה יכולה לשמש ככלי להתפתחות רוחנית. תרגילי דמיון, הקשבה ומשמעת פנימית. החוויה הרגשית של המוזיקה.
6. העתיד של המוזיקה - סקירת זרמי המוזיקה העכשווים השונים מנקודת מבט חדשה. סיכום הקורס ועצות להמשך הדרך.
שיעור מבוא פתוח לקורס: 01.07 19:00
שיעור ראשון: 08.07 19:00
צוות המדריכים:
מנחה הקורס:גלעד זומר, בוגר המדרשה למוזיקה ומייסד מכון טריסטן לאמנויות בישראל.